VSEGA JE KRIV PUST: Zvrstile se bodo povorke, ponekod ga bodo tudi pokopali

Slovenija

Pustne norčije bodo na današnji pustni torek dosegle vrhunec. Po več krajih bodo priredili pustne povorke, med njimi v Postojni, Ankaranu, Kamniku in Velenju. Pusta bodo večinoma že pokopali, tako denimo na Ptuju, s čimer se bo končalo tamkajšnje Kurentovanje.

Med tistimi, ki se bodo prvi spomnili na pustni torek, bo predsednik DZ Dejan Židan, ki bo že ob 8.30 sprejel pustne maske iz enote Vrtača v okviru vrtca dr. France Prešeren in otroke zaposlenih v DZ.

V Mariboru bo poleg sklepnega dela letošnjega Kurentovanja potekalo tudi tradicionalno mestno pustovanje, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Maribor. Pustno rajanje bodo nadalje pripravili v Celju in Novi Gorici. V Slovenj Gradcu bo tradicionalno pustno srečanje občin Slovenj Gradec, Velenje in Mislinja, ki ga bodo končali s pokopom Pusta.

Med tradicionalnimi pustnimi liki bodo dejavni mozirski pustnaki, ki bodo že ob 6. uri prebudili prebivalce z budnico, oblast v občini pa bo prevzela pustna vlada, je za STA povedalo tamkajšnje Pustno gobezdalo. Pozno popoldne bo sledila karnevalska povorka, opolnoči pa bo Pust umrl in začela se bo pepelnična sreda, ko velja strogi post.

Cerkljanski laufarji bodo odkopali veliko drvarsko kladivo - bot in z njim pokončali Pusta, krivca za vse težave, ki so se zgodile v minulem letu. S Pustovo smrtjo pa se bo končalo tudi pustovanje v Drežnici.

Veselo bo tudi na istrskem podeželju. V Kubedu bodo na pustni torek imeli povorko po vasi, prav tako bodo vaško povorko imeli na pustni torek v Gračišču. V Dekanih bodo na pustno sredo kot že tradicionalno pripravili simbolični pokop pusta. Pust pa bodo danes pokopali tudi na Belem križu.

Danes ob 17. uri se začenja pestro dogajanje na trgu v Ankaranu. Pusta bodo pospremili na njegovi zadnji poti do Valdoltre, "kjer bo zaradi vseh njegovih grehov v preteklem letu, obsojen na smrt! Kakšna smrt ga čaka, sodišče še ni odločilo. V kolikor zaradi visoke požarne nevarnosti letos ne bo zagorel, kot je bilo to običajno, bo obsojen na obglavljanje oz. utopitev," je zapisal organizator Športno društvo Ankaran na Facebook strani dogodka.

Pust je v skladu z izročilom namreč odgovoren za nespametna početja v minulem letu in za napake v skupnosti, za kar mora plačati z življenjem. Po pojasnilih etnologov lutko pusta ponekod položijo na pare, jo v šali kropijo, uprizorijo pustni pogreb in lutko zažgejo, pokopljejo, ustrelijo, jo vržejo v vodo ali obesijo. Šega pustnega pogreba, ki je priložnost za kritiko skupnosti, so v drugi polovici prejšnjega stoletja poznali po vsej Sloveniji razen na vzhodnem Štajerskem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija