VSE VEČ ŠTUDIJ POTRJUJE: S koronavirusom se je na prostem skoraj nemogoče okužiti!

Svet

Vse več študij potrjuje, da se je z novim koronavirusom skoraj nemogoče okužiti na prostem. "Prenos virusa se dogaja skoraj izključno v zaprtih prostorih," so v odprtem pismu kanclerki Angeli Merkel in nemškemu ministru za zdravje Jensu Spahnu zapisali vodilni znanstveniki nemškega društva za raziskovanje aerosolov, poroča hrvaški Novi list.

Nemški znanstveniki trdijo, da protikoronski ukrepi, ki omejujejo srečanja na prostem, sprehode ali uvajajo policijsko uro, pošiljajo napačno sporočilo, da se nevarnost skriva zunaj, s tem pa povečujejo verjetnost, da se bodo ljudje srečevali z zasebnih zaprtih prostorih, kjer je nevarnost širjenja virusa izrazito večja.

Koronavirus se namreč prenaša prek aerosolov, drobnih delcev, ki lebdijo v zraku. Po mnenju znanstvenikov se to dogaja večinoma v zaprtih prostorih. "Na prostem, kjer je kroženje zraka veliko večje in imamo vetrovne tokove, se koncentracija aerosola zelo hitro razredči," pravi Nico Mutters, predstojnik Inštituta za javno zdravje Univerzitetne klinike v Bonnu.

Z njim se strinja tudi virolog Aleksander Kekule, a dodaja, da vse to drži, če se tudi na prostem med osebami ohranja razdalja vsaj meter in pol. "Če se ne držite te razdalje, se gledate v obraz in glasno govorite, pojete, kričite ali pljuvate, potem lahko namesto aerosolov dobite kapljico, v kateri je virus," pojasnjuje.

Študije potrjujejo, da je tveganje za okužbo na prostem izredno majhno. Ena študija s Kitajske je preučevala 7.324 primerov okužbe - le v enem primeru se je oseba okužila na prostem. Kekule pravi, da enako velja za mutacije virusov - sicer so nekoliko bolj nalezljive, vendar ukrepi ostajajo enaki. "Mutanti ne letijo naprej," pravi virolog.

"Bolj ko je vetrovno, prej se bodo razbili umetni aerosolni oblaki," pravi Gerhard Scheuch, fizik in raziskovalec aerosolov. Na vprašanje, ali je na primer na travniku, kjer se nahajajo različne skupine ljudi, mogoče, da veter prenaša aerosole iz ene skupine v drugo, Scheuch odgovarja, da je to praktično nemogoče.

Strokovnjaki menijo, da je tudi med športno aktivnostjo dovoljšnja razdalja med osebami meter in pol, kljub temu, da v stanju fizičnega napora športniki dihajo globlje in v zrak oddajajo več delcev. "Če nekdo le steče mimo vas, tudi na kratki razdalji, je tveganje za okužbo zelo majhno," pravi Birgit Wehner z inštituta Leibnitz.

Maska na prostem je sicer smiselna, če ne morete držati razdalje. Še posebej v večji gneči. "Kadar ste na avtobusni postaji ali v neki vrsti, potem je maska smiselna," zaključi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  14 .04. 2021 ob  18: 46
@Fritla, ja prav imaš, strah me je resnice, da si laznjivec in manipulator in da si škodljiv za druzbo, hujši od virusa! Boš še kaj prilepil?
Fritla |  14 .04. 2021 ob  13: 16
-1
@ojoj
Temu stilu se reče strah pred resnico.
ojoj |  14 .04. 2021 ob  12: 11
@Fritla, imam pa dober stil, priznaj. Drugače se temu stilu reče resnica.
Fritla |  14 .04. 2021 ob  08: 42
-3
@ojoj
Preberi članek in preberi moj komentar.
Sem samo poudaril to kar so oni !
Pomembna je varnostna razdalja tako notri kot zunaj.

Sicer pa je stil tvojega osebnega napada že kaznivo dejanje.
Piero Panin |  14 .04. 2021 ob  02: 18
-1
Sem falu ja,tisto ni aerosol tisto je res prah.
Sicer pa se lahko virus zalepi gor in pol jadra okoli
ojoj |  13 .04. 2021 ob  23: 46
@Fritla, to študijo so delali znanstveniki, kar ti nisi.
Torej to potrjuje dejstvo, kar že cel čas trdim, da si lažnjivec in manipulator! Zdaj boš njim prilepil, da so anti- vax? Že z izjavo, da je Covid premagal gripo si zmagal na polni črti.
Piero Panin |  13 .04. 2021 ob  21: 48
Spreminjat svet je dokaj nehvalezno delo od katerega ne bos imel dolgorocne srece in zadovoljstva.
Vazno da si sam zdrav,da je tvoja druzina vredu ostalo je statistika
Fritla |  13 .04. 2021 ob  21: 14
-10
Študije gor in študije dol.
Ma ko vsako jutro vidim gruče ljudi ob kavnem avtomatu, tržnici, pred zaprto gostilno , ki debatirajo in debatirajo do onemoglosti na 20 cm, kako vezo ima če so notri ali zunaj.
Piero Panin |  13 .04. 2021 ob  18: 17
-7
Alora kaj je aerosol
Ce je komu poleti mocno udarlo sonce v sobo je vidu da ko nek majhen prah lebdi v zraku.Lahko je odpru okno da gre to ven ma se vedno ga je ostalo nekaj notri in ta hudic se ni hotu spokat ven.Sumim da zaradi tega boga pol nastane prah na pohistvu in mores pucat.