VSE VEČ JIH NE ZNA JEZIKA: Tudi v Izoli se spopadajo z izzivi učencev priseljencev

Izola

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je minuli teden obiskal izolsko občino. Ob tem ga je ravnateljica osnovne šole Vojke Šmuc Irena Sivka Horvat seznanila s težavami, ki jih imajo tamkajšnje osnovne šole pri učenju slovenskega jezika otrok priseljencev, piše Delo.

Sivka Horvat je pojasnila, da imajo na njihovi šoli od 40 do 50 otrok s posebnim statusom zaradi priselitve, ki traja do dve leti, vseh otrok priseljencev je od 15 do 20 odstotkov. Največ novih učencev je albansko govorečih, kot je dodala ravnateljica OŠ Livade Maja Cetin pa so med priseljenimi še otroci s Kosova, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Rusije.

Ministrstvo šoli plačuje stroške ene dodatne učne ure slovenščine na otroka na teden, ostalo rešujejo sami, denimo tako, da angažirajo učitelje podaljšanega bivanja ali s programi, ki jih dobijo prek razpisov. Vključili so tudi tutorje, torej učence, ki znajo tako slovensko kot jezik otroka, ki je na novo vključen v šolo. Ministrstvu zato predlagajo, da sistematizira delovno mesto učitelja, ki bi priseljence učil slovenščino. Težave pa se pojavljajo tudi v komunikaciji s starši teh otrok, če se ti ne učijo slovenskega jezika, še piše časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  21 .02. 2019 ob  16: 03
Sem pa mnenja, da veliko albančkov nalašč nagovarjajo svoje oroke, da naj ne govorijo Slovensko. Razlog ? Hočejo svojo šolo in še en jezik kot manjšina, najbrž. Niso oni niti malo glupi...
ManofSteel |  21 .02. 2019 ob  15: 58
Striček iz ozadja ne kvasi neumnosti. Kakor jaz pomnem ni ga bilo bosanca, hrvata,. makedonca ali srba, ki ne bi govoril v šoli slovensko ! Žalostno je to, da v slovenskih šolah albanec (kosovarec) ne govorita slovensko ? Kako to, da je veliko Rusov v Italijanski šoli in vsi govorijo tekoče italijansko !? Najbrž je problem v slovenski šoli in predvsem doma !
Stric iz ozadja |  18 .02. 2019 ob  18: 20
23
Če bi ti starši z otroci npr šli v Nemčijo ali Avstrijo ali Italijo ali Francijo bi znali njihov jezik v nekaj dneh ali mesecih. Težava je samo pri nas, ker jim damo potuho, in, ker je med nami peveč južnih bratov, ki so slovenski državljani, a žal niso, nikoli ne bodo in se ne čutijo/nikoli se ne bodo čutili Slovence. Zakaj?