VSE O VZHODNI AZIJI NA ENEM MESTU: Zaživela je spletna stran VAZ

Koper

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je prejšnji četrtek na spletnem dogodku uradno predstavil spletno stran VAZ – Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji VAZ.

Spletna stran VAZ s podatkovno bazo vzhodnoazijskih predmetov iz različnih slovenskih muzejev in institucij prvič na nacionalni ravni povezuje raznolike predmete vzhodnoazijskega porekla in omogoča dostopnost teh predmetov širši javnosti. Virtualno obuja v življenje vrsto zanimivih in navdihujočih predmetov, njihove zgodbe in zgodbe njihovih lastnikov, ki so se iz najrazličnejših vzrokov v zadnjih dveh stoletjih podali v Vzhodno Azijo oziroma na kakršenkoli drugačen način pridobili te predmete.

Spletna stran VAZ uporabniku omogoča prijazno uporabo in analitični ter sintetični pregled gradiva za namene raziskovanja, izobraževanja ter informiranja tako strokovne kot splošne javnosti. Vsi zainteresirani bodo od zdaj naprej lahko na enem mestu dostopali do podatkov, fotografij in drugega materiala o vzhodnoazijskih zbirkah, ki jih hranijo naslednji muzeji:

- Slovenski etnografski muzej: Zbirka Ivana Skuška ml. (največja zbirka kitajskih predmetov v Sloveniji),

- Pokrajinski muzej Celje: Zbirka Alme Karlin in Zbirka predmetov iz Azije in Južne Amerike,

- Narodni muzej Slovenije: Zbirka vzhodnoazijske keramike,

- Pomorski muzej Sergej Mašera Piran: Zbirka Ivana Koršiča.

Spletna stran VAZ je nastala v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji: vpetost slovenskega prostora v globalno izmenjavo predmetov in idej z Vzhodno Azijo (št. J7-9429), ki ga izvaja Oddelek za azijske študije FF UL v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper. Pri projektu sodelujejo tudi Narodni muzej Slovenije, Pokrajinski muzej Celje in Pomorski muzej Sergej Mašera Piran. Projekt financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.