VSE NAJBOLJŠE, PRIMORSKA! "Svobodo si je izbojevala sama" (VIDEO)

Slovenija

Mineva 72 let od uveljavitve pariške mirovne pogodbe, s katero se je večina Primorcev, ki so pred tem trpeli pod fašizmom, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. V Sloveniji zato danes praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini. Osrednja prireditev ob prazniku je bila v soboto Ajdovščini. Predsednik vlade Marjan Šarec je na slovesnosti v Ajdovščini dejal, da so Primorci največji zgled. "Primorci ste največji vzor in zgled, kako se iz največje žalosti in trpljenja rodi veličastna zmaga in ljubezen do domovine," je poudaril.

Osrednjo slovesnost je pripravila Občina Ajdovščina v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami. Slavnostni govornik je bil predsednik vlade Marjan Šarec. V uradu predsednika republike bodo imeli danes dan odprtih vrat, obiskovalce pa bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Pred predsedniško palačo bo, kot je običaj ob državnih praznikih, postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan. Prireditev ob prazniku izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Mirovna pogodba je sicer pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je izven slovenskih meja, v Italiji ostalo še 140.000 Slovencev.

Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta po dolgotrajnih pogajanjih 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi.

"Primorci so izkazali ogromno srčnosti, poguma, ogromno so pretrpeli. Primorci so nam zgled, kako je treba vztrajati, kako se ne smemo predati. Vse naše današnje težave so malenkost proti vsemu, kar so pretrpeli Primorci v preteklosti," je dejal Šarec.

Odgovoril je tudi na pripombo o imenu praznika, ki jo je v nagovoru izpostavil predsednik ZZB za vrednote NOB Ajdovščina - Vipava Božo Novak. "Predvsem podpiram tisto, kar želijo Primorke in Primorci. Če je to nedvomno izraženo, mora biti ime takšno, kot ga želijo Primorci, ne moremo jim ga vsiljevati po svoje. Sicer pa ime ni najbolj pomembno, pomembna sta duša in srce," je dejal Šarec.

Novak je glede imena dejal: "Pred kratkim so poslanci v DZ in svetniki DS živahno razpravljali o tem, ali je Primorska k matični domovini priključena ali vrnjena. Večina Primorcev nas je prepričana, da bi Primorska ne bila priključena ali združena z matično domovino brez partizanskega narodno-osvobodilnega boja v letih 1941 in 1945. In ne pozabimo, da bi se nam Primorcem leta 1947 prav lahko zgodilo, da bi zaradi preštevanj, kupčkanj in špekulacij ostali v Italiji."

Prav zato je pomembna enotnost, ki so jo Primorci izkazali v boju proti fašizmu, je še dejal Šarec.

Zbrane na prireditvi, našteli so jih preko 4000, je nagovoril tudi ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je poudaril, da je Primorska svobodo izbojevala sama.

Slovesnost je potekala pod sloganom Iz novih sanj se rodi novi svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi. Sodelovalo je okrog 150 nastopajočih, prireditev je pripravil domačin, režiser Peter Avbar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  16 .09. 2019 ob  14: 22
Ali ste vedeli, da ima dve tretjine pevcev v Tržaškem partizanskem pevskem zboru - Pinko Tomažič poitalijančene priimke, čeprav v Italiji obstaja zakon, da si lahko povrneš priimek v prvotno slovensko obliko popolnoma zastonj in brez težav. Tukaj nekaj primerov teh rodoljubov, ki tako korenito pojejo partizanske pesmi: Zergol, Martini, Baitz, Ciacchi, Sacchetti, Pauletti in Corradetti. Pino Tomažič bi se dvakrat obrnil v grobu, če bi vedel, da so si taki hlapci nadeli njegovo ime.
Eho |  15 .09. 2019 ob  16: 02
Smrt fašizmom, svoboda narodom!