VSE NAJBOLJŠE, DOMOVINA! V barvah slovenske zastave kip nad Riom de Janeirom in fontana v Atenah (FOTO)

Slovenija

Slovenija ob današnjem dnevu državnosti prejema čestitke iz tujine. Predsedniku republike Borutu Pahorju so med drugim čestitko poslali voditelji Italije, Avstrije, Nemčije, Češke Slovaške, Japonske, Belgije in Švedske, so sporočili iz Pahorjevega urada. Na družbenih omrežjih pa so Sloveniji čestitale tudi institucije EU.

Predsednik države Borut Pahor se je na predvečer dneva državnosti, udeležil skupne slovesnosti štirih občin slovenske Istre ob 30. obletnici dneva državnosti. Na povabilo županov občin Ankaran, Izola, Koper in Piran je na slovesnosti nastopil kot slavnostni govornik.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ob 30-letnici samostojnosti predsedniku republike in prijateljskemu slovenskemu narodu namenil najlepše čestitke v imenu Italijanske republike in v osebnem imenu. Izrazil je trdno prepričanje, da je pot, ki sta jo s predsednikom Pahorjem začrtala ob obisku v Trstu in Bazovici julija lani odprla nove perspektive v vse večjem enotnem nastopanju, kar velja poglobiti. Ob tem je Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU, so navedli v Pahorjevem uradu.

Tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v čestitki Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU. Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier pa je zapisal, da je 25. junij 1991, ko je prvi demokratično izvoljeni slovenski parlament razglasil neodvisnost države, pomenil tudi nov začetek odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo.

Predsednica Slovaške Zuzana Čaputova je v čestitki zapisala, da prijateljski odnosi med Slovaško in Slovenijo temeljijo na skupnih vrednotah in partnerstvu v EU in Severnoatlantskem zavezništvu ter da verjame, da bomo še naprej gradili in krepili tesno sodelovanje. Češki predsednik Miloš Zeman pa je izrazil zadovoljstvo, da se medsebojni odnosi med Češko in Slovenijo dobro razvijajo tako dvostransko kot večstransko.

Pahor je ob državnem prazniku prejel tudi čestitke številnih drugih tujih voditeljev. Že sredi preteklega tedna mu je čestital ameriški predsednik Joe Biden, čestitko pa so mu doslej poslali še japonski cesar Naruhito, belgijski kralj Philippe, švedski kralj Karl XVI. Gustav, španski kralj Felipe VI., irski predsednik Michael D. Higgins, finski predsednik Sauli Niinistö, predsednik Švice Guy Parmelin, predsednik Romunije Klaus Iohannis, predsednik Bolgarije Rumen Radev, predsednik Alžirije Abdelmadjid Tebboune, predsednik Peruja Francisco Sagasti in drugi. Čestitke Sloveniji so na družbenih omrežjih objavili tudi Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija.

V nekaterih državah pa so v barve slovenske zastave ob slovenskem državnem prazniku obarvali svoje znamenitosti. Med drugim sta v slovenskih barvah zasijala kip Kristusa Odrešenika na gori Corcovado v brazilskem Riu de Janeiru in fontana v grški prestolnici Atene, sta na Twitterju objavili slovenski veleposlaništvi v Braziliji in Grčiji.

Hrvaški premier Andrej Plenković se bo danes v Ljubljani na povabilo svojega slovenskega kolega Janeza Janše udeležil slovesnosti ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije. Slovenci v Zagrebu pa bodo slovenski praznik obeležili ob znamenitih fontanah, ki bodo zvečer metale obarvane v barvah slovenske trobojnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .06. 2021 ob  13: 29
cerkev ni ločena več od države !!!!!
Ištrijan |  25 .06. 2021 ob  13: 34
400.000 EUR davkoplacevalskega denarja za neko projekcijo v Braziliji.....cemu? V Braziliji se jim po vecini niti sanja ne kje bogu za ledzima lezi zlovenija....ljubljanska ulada pa se naprej veselo trosi, za neumnosti!
Cazzimperio  |  25 .06. 2021 ob  12: 59
Vse najlepše Slovenke in Slovenci.

Munk |  25 .06. 2021 ob  12: 52
Vse najboljše, Slovenija !!