VSE BLIŽJE REKORDU: Ali skok v morje še prinese osvežitev; takšni so odgovori obiskovalcev portoroške plaže (VIDEO)

Piran

Ob visokih temperaturah ozračja si marsikdo 'na celini' zaželi biti bistveno bližje morju, da se lahko v njem ohladi. Kaj pa takrat, ko tudi skok v morje ne prinese osvežitve?

Tudi na Jadranu se v preteklih dneh nismo izognili visokim temperaturam, bolj kot ponavadi pa je bilo toplo tudi morje. V slovenski Istri so izmerili kar 30 stopinj Celzija. Kakšno pa je bilo morje včeraj? Se s skokom v morje lahko osvežimo? Takšni so odgovori obiskovalcev portoroške plaže: 

Temperature morja so, kot temperature ozračja, sicer iz leta v leto višje, predvsem v dveh poletnih mesecih. "Temperatura morja se je res od sredine julija postopno dvigovala in prejšnji teden, 18. julija, dosegla najvišjo temperaturo, nekaj čez 30 stopinj smo izmerili, kar sodi med nadpovprečno toplo morje," je povedal hidrolog Andrej Golob iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO). 

Ni pa to še rekordna temperatura. Ta je bila v istem času v Kopru izmerjena leta 2010, ko je bilo morje še za eno stopinjo toplejše in je preseglo 31 stopinj.

Da morje preseže 30 stopinj Celzija sicer ni pogost pojav pri nas, pojasnjujejo na Morski biološki postaji Piran. Na lokaciji oceanografske boje Vida se je to od leta 2008 zgodilo le dvakrat. Visoke temperature morja pa vplivajo tudi na morsko biodiverziteto – ogrožajo namreč celotno domorodno floro in favno. Zato se tudi v slovenskem morju pojavljajo živalske in rastlinske vrste, ki jih tukaj prej ni bilo, pa tudi tujerodne vrste; doslej je v našem morju potrjenih 56 takšnih vrst, število pa iz leta v leto raste.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija