VSE BLIŽJE POTRDILOM O CEPLJENJU? EU nekoliko zbližala stališča

Svet

Voditelji članic EU so včeraj na virtualnem zasedanju nekoliko zbližali stališča glede uporabe potrdil o cepljenju. Veleposlanikom članic so podelili mandat, da opredelijo politična in tehnična vprašanja, ki jih je še treba doreči, je povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel in izpostavil nujnost evropskega pristopa.

Na zasedanju je bilo po Michelovih besedah zaznati, da so si stališča vse bliže. Veliko je legitimnih skrbi, pravi predsednik Evropskega sveta in izpostavlja, da do marca pričakuje napredek na tem področju. Ob tem je izpostavil nujnost evropskega pristopa, saj se bodo sicer države zatekale k dvostranskim rešitvam, kar bo vse skupaj še dodatno zapletlo.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izpostavila pomen evropskega pristopa, saj da bodo sicer drugi zapolnili vakuum. Opozorila je na to, da Google in Apple že ponujata rešitve. Opozorila je tudi, da bodo za razvoj tehnoloških rešitev potrebni približno trije meseci. Te rešitve bodo po njenih besedah lahko vključevale tako potrdilo o cepljenju kot potrdilo o negativnem testu ali o tem, da je oseba prebolela covid-19.

Odločitev o potrdilih o cepljenju v nezdravstvene namene pričakovano še ni, a po neuradnih navedbah naj bi bilo med voditelji zaznati vse več podpore digitalnemu potrdilu s skupnimi merili za dostop do članic in odpiranje družb, pri čemer se še usklajujejo merila glede cepljenja, negativnih testov in imunosti.

Vprašanje cepilnih potrdil je razdelilo članice. Države z močno razvitim turizmom, na primer Grčija, želijo, da bi potrdilo o cepljenju čim prej olajšalo potovanja in s tem znova spodbudilo turizem. Nekatere druge države, med katerimi naj bi bili Nemčija in Francija, pa svarijo pred hitenjem in diskriminacijo.

V Evropski komisiji že ves čas izpostavljajo, da je treba potrdilo o cepljenju najprej doreči z zdravstvenega vidika, z razpravo o drugih vidikih pa da je treba počakati, saj manjka še nekaj ključnih informacij, na primer ni še jasno, ali cepljena oseba prenaša virus. Von der Leynova je včeraj izpostavila spodbudne podatke glede tega iz Izraela. V Bruslju so doslej opozarjali tudi, da je treba najprej cepiti več ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija