Vsak občan bo lahko prosto izbral dimnikarja

Slovenija

Vsak občan se bo lahko sam odločil, kdo bo pri njem opravljal dimnikarske storitve, je izpostavil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Kot je pojasnil, je bilo prav danes doseženo politično soglasje za to spremembo prehoda na tržni sistem, ki jo podpira tudi opozicija.

Do torkove seje DZ bodo poslanci iskali tudi ustrezno dopolnilo k noveli zakona o varstvu okolja, s katerim bi določili prehodno obdobje prehoda dimnikarstva na sistem prostega trga. "Trenutno smo že vzpostavili register kurilnih naprav, ki bo potreboval še nekaj mesecev za napolnjenost, potem pa sledi prosti trg storitev," je poudaril Židan.

Odbor DZ za kmetijstvo gozdarstvo, prehrano in okolje je danes v drugi obravnavi novele zakona o varstvu okolja sprejel nekatere amandmaje, ki so bili tudi tehnične narave. Z novelo se ponovno ustanavlja tudi svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja kot posvetovalno telo ministra ter med drugim rešuje del dimnikarskih težav.

Novela med drugim prinaša nekatere izboljšave pri inšpekcijskem nadzoru, ureja tudi registracijo oz. pridobitev statusa organizacije, ki deluje v javnem interesu s področja varovanja okolja. To bo po mnenju ministrstva olajšano, saj ne bo več zahteve, da mora organizacija delovati na področju celotne države, lahko deluje tudi regijsko ali lokalno. Dobo delovanja pa spreminjajo s treh na pet let.

Deli novico: