VSAK 10. MOŠKI TRPI ZARADI TE MOTNJE: Veste, kaj je bigoreksija?

Trendi

Bigoreksija je pravo nasprotje anoreksije, za katero praviloma bolehajo ženske. Za bigoreksijo naj bi trpel vsak 10. moški. Veste, za kakšno motnjo gre?

Moški, ki imajo bigoreksijo, sebe dojemajo kot ne dovolj razvite in mišičaste. V povprečju se v ogledalu ogledajo 12-krat na dan, držijo se striktnih diet, pogosto se primerjajo z drugimi moškimi in se sprašujejo, ali so dovolj razviti, obsedeni so s fitnesom in si na vsak način želijo povečati svojo telesno maso. Mnogi zaradi slednjega uživajo tudi steroide.

Raziskava je pokazala, da za bigoreksijo trpi vsak deseti moški v fitnesu.

Motnja nikakor ni nedolžna, saj lahko privede do možganske ali srčne kapi, krčenja testisov, izpadanja las, brezvoljnosti, v nekaterih primerih pa lahko tudi do samomora. Možnost navedenih posledic še povečuje uživanje substanc za povečanje telesne mase oz. za razvoj mišic.

Strokovnjaki so bigoreksijo preučevali kot psihično motnjo, ki je posledica ustvarjanja nesamozavesti v otroških letih. V puberteti tako pride do frustracij zaradi medijskih projekcij idealnega izgleda, ki naj bi bil pokazatelj uspeha in moči, pišejo Novosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija