VRTNICA, VRT IN PROSTI ČAS: V Portorož se vrača hortikulturni sejem

Piran

Pod okriljem blagovne znamke Portorož-Portorose, Pristanišče rož/Porto delle Rose bodo v nekdanjem skladišču soli Grando ponovno oživili hortikulturni sejem z naslovom Vrtnica, vrt in prosti čas/Rosa Giardino e Tempo Libero. Sejem organizira Maona d. o. o., ob podpori Občine Piran, Avditorija Portorož, Turističnega združenja Portorož in Okolja Piran.

Namen dogodka sta povezovanje in ozaveščanje ljudi o naravni in kulturni dediščini piranske občine. Organizatorji želijo približati hortikulturo na okolju prijazen in trajnosten način. Sejem predstavlja posebno priložnost za promocijo kraja in obuja upanje, da postane tradicionalen dogodek z zavedanjem, kako pomembno je ohranjanje stika z naravo.

Portorož je nekoč gostil zelo uspešen hortikulturni sejem, ki je bil vsako leto zelo dobro obiskan ter je pomembno prispeval k prepoznavnosti in ureditvi Portoroža. Po nekajletnem zatišju so se razmere v družbi in gospodarstvu bistveno spremenile na bolje. Zanimanje za vrt, vrtnarjenje, rože – predvsem vrtnice – izjemno raste, a hkrati postaja vrtnarjenje vedno pomembnejši in vse bolj priljubljen način preživljanja prostega časa. Organizatorji sejma se zavedajo, kako pomembno je spodbujati srečanja in druženja, povezana s širšimi poudarki na področju biotske raznovrstnosti v hortikulturi, trajnostnem razvoju ter ohranjanju naravne in kulturne dediščine, zato bo sejemsko dogajanje spremljal bogat vsebinski program s predavanji.

Skriti vrt Katje Bednařik Sudec

Sejem bo v dvodnevnem dogajanju ponudil široko paleto različnih vsebin. Obiskovalci bodo lahko preizkusili lokalno ponudbo okusov iz Istre in uživali tudi v umetnosti. Občudovali bodo vrtnice – kraljice rož –, jih kupili, obenem izvedeli vse o njihovi rasti, negi in zgodovini. Izjemno veliko povpraševanje po vrtnici Portorož je spodbudilo organizatorje, da bo na sejmu na voljo 300 sadik za nakup. Vrtnico Portorož je Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije registriralo za Portorož leta 2012 pri žlahtnitelju Thomasu Prollu (Cordes).

Poleg že omenjenih predstavitev vrtnic si bodo obiskovalci lahko ogledali ali kupili tudi druge različne vrtne ali okrasne rastline. Spoznati bo mogoče literaturo s tematiko vrtnic, seznanili se bodo z uporabo vrtnic v kozmetiki in kulinariki. Predstavljeni bodo koktajli z vrtnicami, izdelki na temo vrtnic in umetniške instalacije.

Vrtnarije (Bauhaus, Marjetica Koper – Mestna vrtnarija Koper, Vrtnarstvo in cvetličarstvo Gomzi, Vrtnarija Peric in Vrtnice Kodele) bodo ponujale, poleg vrtnic, tudi sadike zelenjave, zelišč, jagode, okrasne rastline, trajnice, citruse, kaktuse, balkonsko cvetje, bonsaj ... V prodaji bodo tudi paviljoni, lounge seti, vrtni stoli, vrtne mize, ležalniki, žari, cvetlični lonci ...

Na sejmu bodo potekala strokovna predavanja na temo vrtnic ter naravne in kulturne dediščine. Odvijale se bodo delavnice za odrasle in otroke, na katerih bodo najmlajši lahko prisluhnili pravljici 'Kako je nastala vrtnica' avtorice Irene Dolinšek. Predstavila se bodo številna društva, združenja in organizacije. Na ogled bodo razstave in avtomobila Tesla, model Y in Model 3.


Program:

Sreda, 1. maj

10.00–12.00: Sprehod v kostumih Društva Rosa Klementina, predstavitev društva in Portoroža na začetku 20. stoletja

12.00: Predavanje Portoroške vile – arhitekturna dediščina in turizem tihega razkošja s preloma 20. stoletja, mag. Tomi Brezovec

16.00: Predavanje Vse najlepše o vrtnicah, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije Breda Bavdaž Čopi, dipl. udi. agr.

17.00–19.00: Pravljica za otroke Kako je nastala vrtnica, avtorica: Irena Dolinšek. Sledi otroška delavnica.

Ves čas sejma bodo obiskovalke in obiskovalci lahko sodelovali pri instalaciji v Skritem vrtu slikarke in pedagoginje v kulturi Katje Bednařik Sudec.

Kuharske delavnice z Emilijo Pavlič: Poletno kuhanje in jesensko vlaganje.

Četrtek, 2. maj

10.30: Povzetek strokovnega mednarodnega posveta Parkovna dediščina, Breda Bavdaž Čopi, dipl. udi. agr., in mag. Tomi Brezovec

12.00: Predavanje Portoroške vile – arhitekturna dediščina in turizem tihega razkošja s preloma 20. stoletja, mag. Tomi Brezovec

16.00: Dobrodelna licitacija vrtnice Portorož

17.00–19.00: Pravljica za otroke Kako je nastala vrtnica, avtorica: Irena Dolinšek

Sledi delavnica za otroke. Kuharske delavnice z Emilijo Pavlič: Poletno kuhanje in jesensko vlaganje.

Razstave na sejmu:

- razstava predšolskih otrok na temo rož,
- razstava likovnega društva Vrtnica,
- jedilni servis iz porcelana Rose, Atelje Duka Piran,
- razstava Portoroške vile – arhitekturna dediščina in turizem tihega razkošja s preloma 20. stoletja/ Pokrajinski arhiv Koper in UP Fakulteta za turistične študije – Turistica Portorož,
- Skriti rožni vrt akademske slikarke Katja Bednařik Sudec,
- razstavljena bosta dva električna avtomobila Tesla.

Predstavitve društev, združenj in organizacij:

- Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije,
- Turistično združenje Portorož,
- Arboretum Volčji Potok,
- Pomorski muzej Sergej Mašera Piran,
- Društvo Anbot Piran,
- Društvo Vrtnica,
- Društvo Rosa Klementina Portorož.

Vljudno vabijo vse, da obiščete sejem, za katerega si organizatorji želijo, da postane zopet stalnica. Primeren je za vse starostne skupine, domače in tuje obiskovalce ter je pomembna dodana ponudba v času, ko je v občini Piran veliko obiskovalcev.

"Naj bo naše življenje še bolj rožnato!"

Obisk sejma je brezplačen. Obiskovalcem svetujejo, da sejem obiščejo peš, s kolesom ali z lokalnim avtobusom.

Deli novico: