VRSTIJO SE OBSODBE NAPADA NA BOLNIŠNICO: Pirc Musarjeva izrazila grozo nad smrtjo palestinskih civilistov (FOTO, VIDEO)

Kronika

Nedavni napad na bolnišnico al Ahli Arab v Gazi, ki ga pripisujejo izraelskim oboroženim silam, je sprožil oster odziv in obsodbe po celem svetu. V napadu je bilo po navedbah palestinske strani ubitih na stotine civilistov, kar je sprožilo mednarodno zaskrbljenost in zahteve po takojšnji prekinitvi ognja ter preiskavi tega incidenta.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, je ostro obsodila napad na bolnišnico, poudarila, da ni opravičila za napad na zdravstveno ustanovo, ki je polna civilistov. Poudarila je tudi pomembnost razjasnitve vseh dejstev in prevzetje ustrezne odgovornosti za ta krvavi napad. V svojem govoru je von der Leyen izpostavila, da ni protislovnosti med solidarnostjo z Izraelom in upoštevanjem humanitarnih potreb Palestincev.

Predsednica republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, se je prav tako odzvala na napad, izrazila je grozo nad smrtjo številnih palestinskih civilistov in opozorila, da so bolnišnice zaščitene po mednarodnem pravu. Izpostavila je, da ubijanje nedolžnih civilistov nikakor ni opravičljivo in pozvala k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči do Gaze.

Mednarodne organizacije, kot so Organizacija združenih narodov (OZN), Svetovna zdravstvena organizacija (angl. The World Health Organization, WHO) in Mednarodni odbor Rdečega križa (angl. The International Committee of the Red Cross, ICRC), so enotno obsodile napad na bolnišnico in pozvale k takojšnji zaščiti civilistov ter preklicu izraelskega ukaza o evakuaciji 20 bolnišnic na severu Gaze. Visoki komisar OZN za človekove pravice, Volker Türk, je napad označil za popolnoma nesprejemljivega in pozval h kaznovanju odgovornih.

Po napadu so se po vsem svetu začeli protesti. V več muslimanskih in drugih državah, zlasti na Bližnjem vzhodu in severu Afrike, so izbruhnili protesti, kjer so izrazili svojo jezo nad napadom in krivili Izrael.

Zahteve po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in pomirjanje napetosti v regiji so se širile, pri čemer so izstopali tudi pozivi k izogibanju nadaljnjemu konfliktu med muslimanskim in krščanskim svetom. Opozicija vojnemu ravnanju in kršitvam mednarodnega humanitarnega prava je bila močna in je sprožila pozive k ukrepanju na mednarodni ravni za preprečitev nadaljnjega trpljenja.

Izraelske oborožene sile kljub mednarodnim pozivom k prekinitvi ognja nadaljujejo obstreljevanje območja Gaze. Vodja Hamasa, ki nadzira območje Gaze, je za napad obtožil Izrael, ta pa krivdo zavrača in jo preusmerja na Islamski džihad, še eno islamistično skupino v Gazi. Konflikt ostaja nerešen, s trajnimi posledicami za civiliste na obeh straneh in širšo regijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  18 .10. 2023 ob  18: 18
hamas je teroristična organizacija, izrael pa izvaja državni terorrizem