VROČINSKI REKORDI, TEMPERATURE GREDO V NEBO: Ponekod 10 stopinj višje kot običajno

Svet

Prejšnji mesec je bil rekordno najbolj vroč junij, je razvidno iz podatkov satelitov v okviru programa Copernicus za spremljanje podnebnih sprememb (C3S). V Evropi so termometri v povprečju kazali okoli dve stopinj Celzija več kot običajno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vročinski val prejšnji teden je v več evropskih državah podrl junijske rekorde. Vroč zrak, ki je dosegel Evropo iz Sahare, je v Franciji, Nemčiji, Španiji in Italiji poskrbel tudi za do 10 stopinj višje temperature kot običajno.

Pri Copernicusu niso želeli neposredno povezati rekordnega meseca z okoljskimi spremembami, a je iz ločene raziskave mednarodne ekipe znanstvenikov razvidno, da je bil zaradi globalnega segrevanja vročinski val petkrat bolj verjeten.

Glede na primerjavo preteklih let so pri C3S odkrili, da je bil letošnji junij po celi Evropi za tri stopinje toplejši kot povprečje med letoma 1850 in 1900. "Čeprav je to neverjetno, bomo verjetno v prihodnje zaradi okoljskih sprememb videli še več podobnih dogodkov," je dejal vodja C3S Jean-Noel Thepaut.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija