VROČINA PIŠE ZGODOVINO NA SEVEROZAHODU ZDA: Nenavadno, za 30 stopinj višje temperature jemljejo življenja, kaj je krivo?

Svet

Zgodovinski vročinski val, ki je konec preteklega in v začetku tega tedna zajel severozahodni del ZDA in jugozahodni del Kanade je po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na lokalne oblasti, terjal več kot 100 smrtnih žrtev. Samo v Oregonu državni zdravstveni uradniki poročajo o 60 smrtnih primerih, povezanih z vročino.

Samo v Oregonu državni zdravstveni uradniki poročajo o 60 smrtih, povezanih z vročino. V državi Washington pa so doslej z vročino povezali najmanj šest mrtvih. Iz mrliškega urada v kanadski Britanski Kolumbiji so medtem poročali, da so od petka do danes potrdili 486 nenadnih smrti, običajno jih v takem obdobju 165, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Meteorologi menijo, da je vročinski val neposredna posledica podnebnih sprememb, ki povzročajo take ekstremne vremenske pojave. Padlo je več vročinskih rekordov, med drugim v Portlandu, kjer se je temperatura povzpela na 46 stopinj Celzija.

Tako visoke temperature so za ta del ZDA povsem nenavadne, saj je tam junija povprečna temperatura le okrog 20 stopinj Celzija. Številni doslej nikoli niso uporabljali klimatskih naprav.

Vročinski val je od začetka tedna zajel tudi severovzhodni del ZDA. V New Yorku so v sredo namerili 36 stopinj Celzija, občutek vročine pa je poslabšala visoka vlažnost. Oblasti so prebivalce opozarjale pred pretirano uporabo elektrike, ker so grozili izpadi, vendar do večera poročil o tem ni bilo veliko.

Okrog ameriškega nacionalnega praznika dneva neodvisnosti 4. julija je bilo sicer ponavadi na severovzhodu vroče, letos pa bo drugače, saj vročinskemu valu sledi ohladitev na okrog 20 stopinj Celzija prav za praznik, ki bo konec tedna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija