VROČINA JE DANES PODIRALA REKORDE: Grizančič opozarja pred morebitno nevihto nad morjem

Slovenija

Popoldne je bilo preseženih več temperaturnih rekordov. Do sedaj se je živo srebro najvišje povzpelo v Dobličah pri Črnomlju, kjer je merilna postaja agencije za okolje (Arso) namerila 39,4 stopinje Celzija. Do danes je bila v Črnomlju najvišja julijska temperatura izmerjena pri 38 stopinjah Celzija.

Ob 15. uri je bil presežen temperaturni rekord na Letališču Jožeta Pučnika, in sicer s 37 stopinjami Celzija. Pol ure kasneje je bil presežen tudi julijski rekord v Ljubljani za Bežigradom s 37,9 stopinjami Celzija (prej 37,6) ter v Metliki s 38,2 stopinjami Celzija (prej 38), je Arso sporočil na Twitterju. 

Ob tem zaradi požarov na Krasu danes beležijo povišane vrednosti delcev na merilnih mestih Solkan, Nova Gorica, Koper, Ljubljana in Kranj. Zaradi močnejšega jugozahodnika lahko pričakujemo povišane ravni delcev tudi v osrednjem delu Slovenije. V Kopru je vrednost ozona danes ob 13. uri presegla opozorilno vrednost.

Prve osvežitve je pričakovati zvečer, in sicer predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji, kjer vremenoslovci napovedujejo nevihte in možna krajevna neurja.

Obalni vremenoslovec Valter Grizančič opozarja, da je med približno 23. in 2. uro zjutraj treba spremljati morebitno nevihto nad morjem – predvsem veter in nevihtne pojave, kot so strele in grmenje, bliskanje. "Padavin ne bo veliko, če sploh bodo. So pa lahko težava morebitne strele na suha tla," pravi.

V ponedeljek bo pretežno jasno in spet bolj vroče. V torek bo spremenljivo, padavine z nevihtami se bodo razširile nad večji del Slovenije. Vročina bo popustila, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija