VRHUNEC VROČINE, HRVAŠKA OBARVANA V RDEČO: Pozor, na Primorskem opozorilo zaradi toplotne obremenitve!

Slovenija

Danes bo pretežno jasno. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo pretežno jasno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo ob morju 23, drugod od 14 do 20, najvišje dnevne pa od 30 do 34, v jugovzhodnih krajih do 36 stopinj Celzija.

Opozorilo

Predvsem po nižinah Primorske, v mestih ter v južni ter jugovzhodni Sloveniji bo velika toplotna obremenitev.

Obeti

V nedeljo bo še sončno in vroče, ponekod bo pihal jugozahodni veter. Proti večeru v severozahodni Sloveniji ni izključena kakšna nevihta. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Čez dan bo nastalo nekaj ploh in neviht. Vročina bo popustila.

Vremenska slika

Nad južno polovico Evrope je območje visokega zračnega tlaka z zelo toplo zračno maso. Nad zahodno Evropo je vremenska fronta, ki se bo zaenkrat tam zadrževala.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in v soboto bo pretežno jasno, predvsem danes zvečer bo v Alpah kakšna nevihta.

Biovreme

Danes in v soboto bo vpliv vremena na počutje ljudi večinoma ugoden. Po nižinah Primorske, v mestih ter v južni in jugovzhodni Sloveniji bo povečana toplotna obremenitev.

Na Hrvaškem od danes do nedelje vrhunec vročinskega vala

Vročinski val, ki je sredi tedna zajel Hrvaško, bo te dni na vrhuncu. Visoke temperature bodo vztrajale do nedelje, nato pa se bodo spustile, napovedujejo vremenoslovci. Državni hidrometeorološki zavod je izdal rdeče vremensko opozorilo za danes, soboto in nedeljo za območje Splita in Dubrovnika. Enako opozorilo do sobote velja za Reko.

Vroče bo tudi v drugih delih države, kjer zaradi visokih temperatur za danes povsod z izjemo gospiške regije velja oranžno opozorilo. V soboto oranžno opozorilo velja za celotno Hrvaško.

Visoke temperature so predvsem hrvaško obalo pestile že minule dni, kjer so v povprečju dosegale do 37 stopinj. Na Mljetu so v četrtek namerili celo 40 stopinj, v Dubrovniku pa se temperatura niti ponoči ni spustila pod 30 stopinj.

V zadnjih dneh se je zaradi visokih temperatur močno ogrelo tudi morje. Na merilnih postajah ob Jadranski obali so danes tako že ob osmi uri zjutraj namerili od 26 do 28 stopinj, kolikor je znašala temperatura morja v Pulju in v Malem jezeru na Mljetu.

Konec vročinskega vala državni hidrometeorološki zavod napoveduje za ponedeljek. Nato bodo po napovedih vremenoslovcev sledili veliko bolj sveži dnevi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija