VPIS ABONMAJEV: Gledališče Koper kot stičišče kulturnega dogajanja v Istri

Koper

Minula gledališka sezona, ki se je z 29. Primorskim poletnim festivalom zavlekla vse do konca avgusta, je Gledališče Koper utrdila kot središče in stičišče kulturnega dogajanja v Istri. Gledališke predstave, koncerti, javne razprave, program za otroke, delavnice in še množica drugih dogodkov so uspešno polnili obe dvorani in zunanja prizorišča. Na gostovanjih po Sloveniji je koprsko gledališče ohranilo status resnega producenta vsebin, ki so povsod dobro sprejete, pomemben preboj pa je doseglo tudi na območju nekdanje skupne države, kjer je predstava Jugoslavija, moja dežela (Goran Vojnović) prejela številne nagrade ter požela pozitivne kritike. Na teh temeljih želijo istrski gledališčniki zgraditi prihajajočo sezono 2022/23.

Uspešnice v abonmajih za otroke

Zanimanje za vsebine za otroke je iz leta v leto večje, zato v Gledališču Koper nadaljujejo s posebno pozornostjo, namenjeno najmlajšim. Tudi zaradi tega jim želijo letos ponuditi najboljše, kar premore slovensko gledališče.

Abonma Mavrična ribica bo ponudil sedem predstav: Pedenjped (Niko Grafenauer), Muca copatarica (Ela Peroci – Desa Muck), Maček Muri (Kajetan Kovič, Jerko Novak), Gledališče od Ž do A (Ira Ratej), Kdo je napravil Vidku srajčico (Boris A. Novak), Butalci (po Franu Milčinskem ustvarjalci predstave) in Obuti maček (Andrej Rozman Roza). Abonma Mali oder pa bo obsegal pet predstav, to so: Barčica (Renata Vidič), Ježeva hišica (Branko Ćopić), Zverinice iz Rezije (po ljudskih Igor Cvetko in Jelena Sitar), Zlatolaska in trije medvedi (angleška narodna) ter Z Igorjem po svetu (Igor Štamulak). Letošnja novost je abonma Rastem, v sodelovanju Gledališča Koper, Zavoda Otok in Pokrajinskega muzeja Koper. Sestavljen bo iz gledališke predstave, filmske projekcije in muzejske delavnice.

Tisti, ki jih gledališče še bolj zanima, bodo lahko svoje znanje nadgradili v gledaliških šolah. Gledališka šola Mavrična ribica je namenjena osnovnošolcem, delovala pa bo v dveh skupinah pod vodstvom Vanje Korenč in Gregorja Geča. Renata Vidič in Katja Pegan bosta v Gledališkem treningu vodili dijake in študente.

Rahločutnost skozi prihajajočo gledališko sezono

Večerni abonmaji bodo ponujali šest predstav z možnostjo izbirne predstave. "Režiserji, ki bodo ustvarjali v letošnji sezoni, so povabljeni k oblikovanju programa, ker je njihovo delo profesionalno in umetniško odlično, predvsem pa, ker so v svojem delu etični in navdihujoči. To je pomembno za ansambel in seveda posledično za stik z občinstvom. To poslanstvo zelo dobro razumeta oba gosta režiserja – Kokan Mladenović iz Srbije in Marjan Nečak iz Makedonije, ki ju slovensko gledališče zelo dobro pozna. Oba razumeta večkulturnost sveta kot edino varovalo za boljši svet." To je ob predstavitvi sezone povedala direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper Katja Pegan. Prva na vrsti bo satirična komedija Sumljiva oseba (Branislav Nušić). Igra o nasilju in strahu, Razparač (po drami Disney Razparač Philipa Ridleyja), je koprodukcija z SNG Nova Gorica. O hrepenenju bo govorila krstna uprizoritev v koprodukciji s Stalnim gledališčem Trst Lepa Vida (Staša Prah). Ni tako slabo, kot zgleda (Peter Barnes) so tri komične enodejanke, v ospredju bo motorična, mentalna ali senzorna prikrajšanost. Ob koncu sezone se bo na oder podala glasbena monokomedija Shirley Valentine (Willy Russell). V Koper prihaja tudi predstava Drame SNG Maribor Popolni tujci (Tamara Damjanović po motivih filma) – komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone. Od izbirnih predstav bosta na voljo dve: Škorpijon (Véronique Olmi) iz SNG Drama Ljubljana, ki govori o nesprejemanju drugačnosti, ter Pesem za Laro – Ujetnica časa, avtorski projekt Lare Jankovič, ki je hvalnica umetnosti, pogumu in srčnosti.

Cene vstopnic in abonmajev ostajajo na ravni lanskih

Ob vse višjih življenjskih stroških so se v Gledališču Koper odločili, da bodo cene vstopnic in abonmajev ostale na ravni iz prejšnjega leta. Otroška abonmaja sta na voljo za 27 oz. 38 evrov, cene večernih abonmajev pa se gibljejo med 38 (Abonoma Dijaški) in 92 (Abonma Premiera) evri. Več informacij o vpisu lahko bodoči abonenti dobijo po pošti info@gledalisce-koper. Vpis bo potekal do 16. septembra.