PONOVNO SKUPAJ V BOJ PROTI TIGRASTIM KOMARJEM: Preventivna akcija zatiranja ličink (VIDEO)

Koper

Občine slovenske Istre tudi letos s komunalnimi podjetji in zunanjimi izvajalci organizirajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev, ki je namenjena zmanjševanju možnosti za razmnoževanje te invazivne vrste komarja.

Preventivna akcija traja v obdobju, ko je komarjev največ, od maja do oktobra. Uspeh pa bo zagotovljen le, če bo odziv skupen. Občine bodo poskrbele za zmanjševanje možnosti razmnoževanja komarjev na javnih površinah ter približno enkrat na mesec v jaške, peskolove, na okrasne parkovne vodne elemente ... nanesle sredstvo Aquatain. Občani lahko to naredite na stoječi vodi na svojih zemljiščih. Tigrasti komar potrebuje za razvoj stoječo vodo, vendar mu zadostujejo že najmanjše količine, kolikor je vode v zamašku plastenke.

Aquatain na vodni gladini ustvari nekakšen film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter odlaganje jajčec. Ne obremenjuje okolja in ni škodljiv za ljudi, živali, rastline ali druge organizme. Priporočljivo ga je nanesti na vsake štiri tedne oziroma 28 dni – v dneh, ko ne dežuje. Razvojni krog od jajčeca do odraslega osebka komarja spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa le od 6 do 8 dni.

Sodelovanje občanov je ključno

Tigrasti komarji so slabi letalci, preletijo le nekaj sto metrov, pomembno je preprečevati nastanek  njihovih gojišč. Veliko lahko naredite že, če ne puščate nepokritih zalivalk za rože, veder, drugih posod in pnevmatik ter odprtih plastenk, saj je stoječa voda zanje idealno gojišče. Tudi voda, ki se nabira na ponjavah, napihljivih vodnih igračah, v žlebovih, sodih in rezervoarjih, je primerna za njihov razvoj. Ob menjavi vode pa je priporočljivo, da posodo operete, saj samice odlagajo jajčeca na stene posod in jajčeca lahko ostanejo tam pritrjena. Redno je treba čistiti vodnjake in ribnike, priporočljiva je uporaba Aquataina, ki ga občani lahko brezplačno dobite v komunalnih podjetjih v Izoli in Piranu, v Turistično-informacijskem centru Ankaran ali v vrtnariji Marjetica Koper pri pokopališču.

Zadostuje že kapljica omenjenega sredstva v lončkih, v katerih se zadržuje voda. Ker gre za neškodljivo snov, lahko z vodo, v katero je primešana, brez bojazni zalivate tudi zelenjavo. Da je nanos te snovi učinkovit, je pokazal monitoring, ki so ga izvedli raziskovalci Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Tigrasti komarji so tujerodna vrsta, ki se je v Slovenijo priselila s človekovo pomočjo. So nadležni in lahko prenašajo različne virusne bolezni, na primer čikungunjo in dengo, ter virusa zahodnega Nila in zika. Po svetu so se najverjetneje razširili z rabljenimi pnevmatikami, v katere samice odlagajo ličinke. Ko gume z enega konca sveta prevažajo na drugi, z njimi potujejo tudi ličinke, bube ali že razviti komarji.