VON DER LEYNOVA O NAČRTU BOJA PROTI PANDEMIJI: Hitreje moramo prilagoditi odziv na nove različice

Svet

Evropska komisija bo danes predstavila načrt nadaljnjih korakov v boju proti pandemiji covida-19, ki bo osredotočen na pripravo Evrope za soočenje z okrepljeno grožnjo različic novega koronavirusa, so napovedali v Bruslju.

Ursula von der Leyen

"Nove različice virusa se pojavljajo hitro. Še hitreje moramo prilagoditi naš odziv," je ob predstavitvi načrta poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je načrt poimenovala "Hera Incubator", torej inkubator načrtovane evropske agencije za odzivanje na zdravstvene krize, poznane po angleški okrajšavi Hera. Predvideva sodelovanje raziskovalcev, biotehniških podjetij, proizvajalcev in javnih organov v EU in globalno pri prepoznavanju novih različic, razvoju novih in prilagojenih cepiv, pospeševanju procesov za odobritev teh cepiv ter zagotavljanju proizvodnih zmogljivosti.

Inkubator bo po navedbah komisije pomemben tudi v okviru zagotavljanja dolgoročne pripravljenosti EU na zdravstvene krize. Komisija med ključnimi ukrepi izpostavlja krepitev pripravljenosti, razvoj cepiv, ki bodo učinkovita v boju z različicami virusa, in krepitev proizvodnih zmogljivosti. V okviru tega podrobneje opredeljuje tri polja ukrepanja: prepoznavanje in analiziranje različic, pospešitev odobritve prilagojenih cepiv in krepitev proizvodnje.

V okviru prizadevanj za izboljšanje prepoznavanja in analiziranja različic predlaga razvoj specializiranih testov za nove različice in podporo genomskemu sekvenciranju v članicah z najmanj 75 milijoni evrov. Pri tem izpostavlja cilj, da je treba zagotoviti petodstotno genomsko sekvenciranje pozitivnih testov. Predlaga tudi 150 milijonov evrov za krepitev raziskav in izmenjave podatkov glede različic.

Pri tem komisija predlaga zagon mreže za klinične raziskave z nazivom Vaccelerate covid-19, ki naj bi združevala 16 članic EU in pet pridruženih držav, vključno s Švico in Izraelom. Cilj je izmenjava podatkov ter postopno vključevanje otrok in mladih v klinične raziskave.

Pospešeno odobritev prilagojenih cepiv naj bi unija zagotovila na podlagi modela cepiva proti gripi, s spremenjenim postopkom, ki omogoča odobritev na podlagi manj podatkov, ki jih je treba posredovati Evropski agenciji za zdravila (Emi). Predvidena pa je tudi nova kategorija nujne odobritve na ravni EU.

Za okrepitev proizvodnje cepiv proti covidu-19 pa bo unija nadgradila obstoječe pogodbe oziroma sklenila nove pogodbe s farmacevtskimi podjetji glede razvoja novih in prilagojenih cepiv na podlagi financiranja EU.

Te nadgrajene in nove pogodbe bodo po navedbah komisije vključevale podroben in verodostojen načrt glede zmožnosti za proizvodnjo cepiv v EU in zanesljiv časovni okvir. To pa naj ne bi preprečilo EU, da po potrebi preuči možnosti virov zunaj EU, če te izpolnjujejo evropske varnostne zahteve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija