VOLILNA KAMPANJA SE ZAKLJUČUJE: Ob polnoči bo nastopil volilni molk

Slovenija

Z današnjim dnem se zaključuje kampanja pred drugim krogom županskih volitev, ki bo v nedeljo potekal v 56 občinah. Kandidati in njihovi podporniki imajo le še danes čas za prepričevanje volivk in volivcev, saj bo ob polnoči nastopil volilni molk, ko je vsako nagovarjanje volivcev prepovedano.

Volilni molk bo veljal vse do zaprtja volišč, v nedeljo ob 19. uri. Domnevne kršitve volilnega molka bodo državljani v tem času lahko sporočali dežurni službi ministrstva za notranje zadeve.

V nočeh s petka na soboto in s sobote na nedeljo bodo lahko morebitne kršitve sporočali na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo čez dan od 7. do 19. ure pa bo kršitve mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Pred prvim krogom, ki je v 212 občinah potekal 18. novembra, so na omenjenih številkah prejela 130 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, na podlagi katerih je inšpektorat obravnaval 57 zadev. Nanašale so se na objave na družabnih omrežjih, nameščanje novih letakov in politično propagando s sporočili prek mobilnih telefonov.

V nedeljo se bodo na volišča še enkrat odpravili v tistih občinah, kjer v prvem krogu noben od županskih kandidatov ni dobil večine glasov. Izbirali pa bodo med kandidatoma, ki sta bila v prvem krogu najuspešnejša. Vrstni red na glasovnici je določen z volilnim izidom iz prvega kroga glasovanja, tako da je najprej na glasovnici naveden kandidat, ki je v prvem krogu prejel več glasov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija