VODIŠEK DANES ZA MEDALJO: Edini slovenski predstavnik na finalni sobotni regati (FOTO)

Svet

Koprčan Toni Vodišek je šesti po predzadnjem dnevu tekmovanj v kajtanju na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v jadranju, ima 49 točk. Na morju pred Palmo de Mallorco je na 52. pokalu princese Sofie sicer izgubil dve mesti, v četrtek je bil še četrti, a se je kot edini slovenski predstavnik uvrstil v finalno sobotno regato za medalje.

Vodstvo je obdržal Maximilian Maeder, svetovni podprvak ima 18 točk. Na drugo mesto je napredoval Britanec Connor Bainbridge (31), bronast na SP leta 2019 in leta 2020 na EP, na tretje pa Francoz Max Nocher (34). Pred Vodiškom sta še drugi Francoz Axel Mazella, svetovni podprvak in evropski prvak leta 2021 ima 35 točk, in Hrvat Martin Dolenc (44).

Toni Vodišek, svetovni in evropski prvak, je po uvodnem dnevu regat v njegovem razredu delil prvo mesto, naslednji dan je bil tretji, nato pa četrti.

V mešanem razredu 470 sta Tina Mrak in Jakob Božič zasedla 18. mesto (122) in izgubila tri mesta. Mladinca Mija Škerlavaj in Martin Fras sta bila 59. (209) med 72 posadkami.

Med 53 kajtarkami je bila sestra Tonija Vodiška Marina na 36. mestu (150).

Na 51. mestu je bil v razredu ilca 7 med 184 tekmovalci Žan Luka Zelko. Mariborski olimpijec iz Tokia je osvojil 248 točk. Naslov je presenetljivo že osvojil Britanec Micky Beckett, ki ima 28 točk prednosti pred zasledovalci, tudi vsemi tremi dobitniki olimpijskih odličij v Tokiu. Četudi zadnja regata najboljše deseterice šteje dvojno, Becketta ne more nihče več ujeti.

Prav tako je znano, da je Nizozemka Marit Bouwmeester, ki se je v razred ilca 6 vrnila po materinstvu, na Princesi Sofii ponovila uspeh iz leta 2014, saj ima pred zaključno regato 35 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko. Bouwmeester je štirikratna svetovna prvakinja, nazadnje je bila zlata pred tremi leti, in ima tri olimpijske medalje vseh treh barv, zlata je bila leta 2016 v Riu de Janeiru.

V tem razredu je med 107 jadralkami Lin Pletikos s 138 točkami na 56. mestu. Lina Eržen, bronasta s prejšnjega evropskega mladinskega prvenstva, je v iQFOilu osvojila 63. mesto (232) med 98 tekmovalkami, na 114. mestu pa je med 136 jadralci v istem razredu končal Val Eržen (339).

Na pokalu princese Sofie, na katerem nastopa 1259 jadralk in jadralcev iz 66 držav, bodo danes le še finalne regate najboljših desetih v posameznih razredih. Vodišek bo edini branil slovenske barve, med ostalimi je bila najbližje temu cilju mešana posadka v razredu 470.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija