VODENJE BO PREVZEL IGOR KADUNC: "Ne jaz ne STA nisva in ne smeva biti v vojni ali biti bitk s komerkoli"

Slovenija

Nadzorni svet STA je na včerajšni seji imenoval Igorja Kadunca za novega direktorja STA. Polni mandat bo nastopil 1. januarja prihodnje leto, že od 31. oktobra pa bo agencijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja, je po seji za STA povedal predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj. Igor Kadunc se je na imenovanje odzval na Facebooku. Kot je zapisal, pa imenovanja ne jemlje kot kakršnokoli zmago, "kajti ne jaz ne STA nisva in ne smeva biti v vojni ali biti bitk s komerkoli". STA je tu, da opravlja odgovorno funkcijo, meni in dodaja, da bo naredil vse, da bo pri tem uspešna.

Igor Kadunc

Nadzorni svet je z razpisom iskal novega direktorja, saj bi se sedanjemu direktorju Bojanu Veselinoviču petletni mandat iztekel konec leta. Vendar pa je Veselinovič 30. septembra predčasno odstopil zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo glede financiranja javne službe STA, ki je zaustavljeno od začetka leta. Odpovedni rok se mu bo iztekel konec meseca, nadzorniki pa so odločili, da bo Kadunc vodenje družbe prevzel sprva kot v. d. direktorja, 1. januarja 2022 pa nastopil poln mandat.

Odločitev je bila sprejeta z večino glasov nadzornikov, je za STA povedal Terčelj. Ob tem je ocenil še, da bo novi direktor prišel na to mesto s svežimi močmi in bo lahko nadaljeval pogovore z vlado, za katere pa upa, da bodo konstruktivni.

Predstavniki zaposlenih na STA so v izjavi po seji zapisali, da upajo na tvorno sodelovanje z novim direktorjem, od katerega v prvi vrsti pričakujejo ureditev finančnih razmer agencije in hkrati zagotavljanje uredniške avtonomije ob ohranjanju zaposlenosti.

"Enako pričakujemo tudi od predstavnika lastnika STA, torej vlade Republike Slovenije," so dodali. Zaznali so namreč, da so bili z vladne strani izraženi pomisleki do bodočega direktorja, kljub temu pa pričakujejo, "da to ne bo izgovor za nadaljnje finančno izčrpavanje agencije in iskanje izgovorov za nespoštovanje dveh zakonov in tudi vladne uredbe".

Kadunc je že po vloženi kandidaturi na družbenih omrežjih zapisal, da se je prijavil zato, ker je (pravilno) ocenil, da se ne bo prijavil noben izkušen manager, ker je usoda STA zelo negotova in ker zakon ter razpis zahtevata izjemne pogoje, to je 10 let delovnih izkušenj v ali z mediji, od tega vsaj pet let vodstvenih izkušenj. "Prijavil sem se, ker je celo direktor Ukoma (Uroš Urbanija op. a.), če sem ga prav razumel, povedal, da tudi vladna stran nima kandidata," je dodal.

STA si po njegovih besedah zasluži direktorja, ki se bo spopadel z vsemi izzivi, ki so po finančnem izčrpavanju pred njo. "Verjamem, da jim bomo s kolektivom, ki je podelil novemu odgovornemu uredniku 98,5-odstotno podporo, kos," je zapisal. Po njegovih besedah se nima nihče pravice igrati s tako pomembno medijsko ustanovo, zato misli, da morajo vsi, ki ji lahko kakorkoli pomagajo, to tudi storiti.

Hvala vsem, ki ste mi zaželeli uspeh pri novem izzivu. Hvala članom NS STA, ki verjamete, da lahko prispevam k delovanju...

Objavil/a Igor Kadunc dne Ponedeljek, 18. oktober 2021

"Hvala članom nadzornega sveta STA, ki verjamete, da lahko prispevam k delovanju ene od ključnih ustanov za dobro delovanje medijev v Sloveniji. Ravno v teh dneh smo slišali, da so dobro delujoči mediji nujni pogoj za dobro delovanje demokracije. In STA je ena od hrbtenic tega," je zapisal Kadunc.

Konec meseca bo vodenje sprva prevzel kot vršilec dolžnosti direktorja, direktorsko funkcijo s polnim mandatom pa bo začel opravljati z novim letom.

Kadunc je sicer nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Največji javni medijski zavod je vodil v letih 2017 - 2021. Bil pa je tudi pomočnik direktorja od 1996 do 2001. Kot piše v njegovem blogu, je bil v svoji preteklosti med drugim direktor banke, papirnice, hotela, Filmskega sklada in celo materinskega doma, pa tudi predavatelj s področja bančništva, financ, podjetništva, vodenja, kontrolinga ...

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  19 .10. 2021 ob  12: 03
rtv in sta sveti kravi v stečaj.
Polovico novinarjev je preveč za trošiti laži.
Znižati naročnino na dva eura. Objekt porušit in zgraditi garažno hišo....
kokodek |  19 .10. 2021 ob  09: 36
zakon določa financiranje STA in to, kar dela vlada, je samovolja in dokaz, da nismo v pravni državi. In ker vlada zakonov ne spoštuje, naj se ji neha izplačevati plače!!!!!!