VLADA ZVIŠALA DENARNO NADOMESTILO ZA BREZPOSELNE: Zdaj je izenačeno z minimalnim dohodkom

Slovenija

Ministrski zbor je danes potrdil predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki med drugim predlaga zvišanje najnižjega denarnega nadomestila za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka, je vlada sporočila prek družbenega omrežja Twitter. Predlog hkrati podaljšuje zavarovalno dobo, potrebno za izplačilo nadomestila.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič, s predlogom novele naslavljajo ukrepe za hitrejšo aktivacijo brezposelnih, pri čemer pa so se osredotočili tudi na socialno varnost.

Predlog novele zakona, ki ga je ministrstvo za delo uskladilo s socialnimi partnerji, zvišuje minimalno denarno nadomestilo s 350 na 530,19 evra bruto. Znesek minimalnega dohodka medtem znaša 402 evra neto. Predvideno je tudi zvišanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Ministrstvo s predlagano novelo v želji pospešiti aktivacijo starejših brezposelnih posebej spreminja pogoje pri določitvi njihovega denarnega nadomestila. Za zavarovance, ki so starejši od 53 let in imajo več kot 25 let zavarovalne dobe, je predvideno prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 19 mesecev, za zavarovance, ki so starejši od 58 let in imajo zavarovalno dobo več kot 28 let, pa prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev.

Denarnega nadomestila pa po novem ne bodo mogli uveljaviti zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za poklicno in starostno upokojitev.

Poleg tega predlog novele ukinja finančno sankcijo za osebe, ki se po vročitvi odpovedi pogodbe o zaposlitvi v roku treh dni ne prijavijo v evidenco iskalcev zaposlitve. Po veljavni ureditvi se namreč tem osebam denarno nadomestilo namesto v višini 80 odstotkov povprečja plač odmeri le v višini 60 odstotkov povprečja plač.

Za večjo aktivacijo brezposelnih so medtem predvidene spremembe glede sankcij za tiste, ki kršijo obveznosti. Postopno sankcioniranje (izbris iz evidence brezposelnih po drugi kršitvi) je kot sedaj predvideno za lažje kršitve. Po novem pa bi bila brezposelna oseba v primeru težje kršitve - kot je odklonitev vključitve v program aktivne politike zaposlovanja ali odklonitev ustrezne zaposlitve - iz evidence izločena ob prvi kršitvi.

Spremembe se obetajo tudi upokojencem, ki opravljajo občasna in začasna dela. Po veljavnem zakonu lahko opravijo največ 60 ur teh del v koledarskem mesecu, kar je že dolgo predmet kritik, po novem pa bo mogoča izjema, s katero bo določeno, da lahko opravijo največ 90 ur. A tak obseg del bo lahko posamezen upokojenec opravil največ trikrat v koledarskem letu, pri čemer seštevek ur ne bo smel preseči 720 ur. Pravila se spreminjajo tudi za delodajalce, ki koristijo ta institut, in sicer tako, da bodo imeli nekaj več manevrskega prostora.

Prav tako novosti čakajo tuje državljane. Za učinkovitejšo integracijo brezposelnih tujcev iz tretjih držav na trg dela naj bi namreč prišlo do uvedbe zahteve po osnovnem znanju slovenskega jezika oz. raven A1. To pogoj bodo morali izpolnjevati vsi, ki se bodo želeli vpisati v evidenco brezposelnih. Brezposelni državljani EU, Švice in držav evropskega gospodarskega prostora pa se bodo morali v okviru aktivnega iskanja zaposlitve vključiti v tečaj in pristopiti k izpitu iz osnovnega znanja slovenskega jezika.

Prav spremembe za tujce je danes posebej izpostavil tudi Božič. Kot je izpostavil, je iz podatkov Zavoda RS za zaposlovanje razvidno, da imajo tujci, ko so enkrat brezposelni, težave s povratkom na trg dela, ena ključnih ovir pa je prav jezik. Na ministrstvu so ocenili, da bosta brezplačen tečaj in opravljanje izpita iz slovenščine na ravni A1 tujcem prinesla več pozitivnih učinkov - ne le lažjega vključevanja v ukrepe aktivne politike zaposlovanja, ki so zdaj zanje neuporabni, ker jim ne morejo slediti, temveč tudi dostop do več poklicev. Poleg tega se bodo lažje vključili v družbo, obiskali zdravnika, govorilne ure v šoli, je naštel. "Ocenjujemo, da bomo s tem ukrepom v prihodnjem letu na novo pomagali približno 4000 tujcem," je napovedal državni sekretar.

Na priporočilo varuha človekovih pravic se povečuje še možnost za vključitev v programe aktivne politike zaposlovanja tistim brezposelnim, ki so nastopili materinski, očetovski ali starševski dopust. In sicer se jim bo v primeru ponovne prijave v evidenco brezposelnih pri izpolnjevanju pogojev upoštevalo tudi obdobje prijave pred nastopom omenjenega dopusta.

Božič je danes spomnil, da je usklajevanje predloga novele s socialnimi partnerji v okviru pogajalske skupine Ekonomsko-socialnega sveta trajalo od začetka leta. Socialni partnerji so po njegovih besedah opravili osem krogov pogajanj, soglasje predlogu pa so podali minuli teden, preden so delodajalci do nadaljnjega odstopili od socialnega dialoga.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .10. 2019 ob  15: 42
Tečaj slovenščine je potreben za marsikaterega " slovenca".