VLADA ŽELI UKINITI VARDE: Kakšne spremembe še obsega novela zakona o varstvu javnega reda in miru?

Slovenija

Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru ter novele zakona o informacijski varnosti. Eden glavnih namenov novele zakona o javnem redu in miru je preprečevanje delovanja t. i . vard, je zapisano v gradivih za sejo.

Med poglavitnimi rešitvami predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru so preprečevanje opravljanja nalog samoorganiziranim združbam z namenom izvajanja zakonskih nalog organov oblasti, širjenje nabora upravičenih razlogov za zbiranje prostovoljnih prispevkov, tudi za primer bolezni ali telesne poškodbe, vse globe pa se v besedilu na novo navaja v evrih, je navedeno v gradivih za sejo.

Na dnevnem redu današnje seje je tudi predlog novele zakona o informacijski varnosti. Nacionalne in mednarodne izkušnje kažejo, da so pristojni nacionalni organi za področje informacijske oz. kibernetske varnosti postali ključni deležniki v sistemu zagotavljanja nacionalne varnosti sodobnih držav.

Vlada zato predlaga, da se pristojni nacionalni organ za informacijsko varnost, to je uprava za informacijsko varnost preoblikuje v samostojno strokovno službo vlade. Uprava je namreč po sedanji ureditvi organ v sestavi ministrstva za javno upravo. V novo vladno službo se v čim krajšem možnem času umesti tudi CSIRT organov državne uprave, skupina, ki se odziva na incidente na področju informacijske varnosti, sprejema prijave o kršitvah varnosti, izvaja analize in pomaga priglasiteljem pri obvladovanju incidentov, je še navedeno v gradivih za vladno sejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija