VLADA Z LIBERALNEJŠIM PREDLOGOM: Vaša ime ali priimek bosta lahko sestavljena iz več kot dveh besed

Slovenija

Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o osebnem imenu, ki se nanaša na uskladitev z zakonom o partnerski zvezi in družinskim zakonikom. Predlog med drugim odpravlja omejitev osebnega imena oz. priimka na dve besedi ter dopušča možnost uporabe črke oziroma okrajšave imena in priimka v pravnem prometu.

Navedena omejitev se je v praksi pokazala za problematično, predvsem v primerih naknadnih vpisov rojstev dvojnih državljanov, ki so v evidence tujih držav vpisani z imenom oziroma priimkom, ki vsebuje več kot dve besedi ali nedeljivi celoti, zaradi česar so bili pri vpisu rojstva v matični register Republike Slovenije primorani dati izjavo za pravni promet in izbirati med besedami v tujini določenega osebnega imena.

Predlog hkrati dopušča tudi možnost uporabe črke v osebnem imenu in okrajšave imena in priimka v pravnem prometu, je vlada zapisala na Tumblerju.

Predlog novele zakona omogoča tudi spremembo imena posameznikom s poslovno sposobnostjo pred polnoletnostjo, ne dovoljuje spremembe imena pogojno obsojenim storilcem kaznivega dejanja, ki so na preizkusni dobi in natančneje določa pogoje, ob katerih soglasje drugega starša ni potrebno pri spremembi imena za mladoletnika.

Vlada prav tako predlaga podaljšanje roka za spremembo priimka po razvezi ali razveljaviti zakonske oziroma partnerske zveze s šestih mesecev na eno leto. Trenutni rok se je v praksi izkazal za prekratkega, posebej v primerih razvez zakonskih zvez iz tujine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  11 .04. 2019 ob  18: 36
Totalna norija, ki zakomplicira življenje vsem.