VLADA SE 'OTEPA' POMOČI ADRII, TUJI PREVOZNIKI PA SE OKORIŠČAJO: V igri tudi možnost ustanovitve nove letalske družbe

Slovenija

Adria Airways bo v soboto in nedeljo znova izvedla le večerna poleta na relaciji Ljubljana–Frankfurt–Ljubljana. V ponedeljek bo nato izvedla 11 letov, in sicer v Frankfurt, München, Bruselj, Zürich in na Dunaj. Pri vseh petih destinacijah bo izvedla tudi povratni let. Letela bo tudi iz Ljubljane v Tirano, so sporočili iz družbe.

Kot so zapisali v Adrii, nadaljujejo aktivne pogovore s potencialnimi novimi lastniki in glavnimi upniki ter ostajajo predani pri doseganju pozitivne rešitve za vse. Potnikom še naprej svetujejo, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let. Če je to Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. Nastale razmere obžalujejo ter se vsem svojim potnikom in partnerjem opravičujejo, so dodali.

Adria je za danes odpovedala večino letov, izjema ostaja let iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj. Njeni lastniki - nemški finančni sklad 4K - upajo na pomoč države. Še vedno čakajo na odločitev vlade, ali bo družbi namenila štiri milijone evrov pomoči, s katerimi bi po njihovih ocenah lahko nadaljevali z letenjem, drugače naj bi družbo poslali v stečaj. Odločitev o slednjem bi 4K po poročanju časnika Finance lahko sporočil že danes.

Pomoči v taki obliki sicer skoraj gotovo ne bo. To je med drugim poudaril tudi premier Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je izpostavil, da Adria pod obstoječim lastnikom ne bo dobila niti evra pomoči.

Predstavniki DUTB so se po navedbah Financ danes sestali s predstavniki družbe Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem. Tema pogovora so bile predvsem možnosti države ob ustanovitvi novega letalskega prevoznika. Ena od možnosti naj bi bila po pisanju Financ namreč tudi ustanovitev nove državne letalske družbe.

Tuji prevozniki že krepijo povezave z Ljubljano

Odpovedi letov družbe Adria Airways so okrepile povpraševanje ter povečale zasedenost letal in zmogljivosti pri prevoznikih, ki z Brnika že letijo, kažejo za zdaj znane spremembe letošnjega zimskega voznega reda ljubljanskega letališča. Povečalo se je tudi zanimanje novih prevoznikov za letenje na ljubljansko letališče.

Kot so za STA pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika, bo glede na doslej sporočene podatke družba Air France število letov povečala s šest na 13 tedensko, obenem pa se številu potnikov prilagaja z večjim letalom. Tako bodo namesto z embraerji E170 pogosto leteli z E190 ali E195. Družba LOT Polish Airlines je število letov povečala s sedem na osem tedensko, zadnje čase pa pogosto letijo tudi z večjim letalom boeing B737.

Air Serbia je na svoj vozni red že poleti dodala Niš, na liniji Ljubljana–Beograd pa se večjemu številu potnikov prilagajajo z uporabo airbusov A319 namesto letal znamke ATR. Montenegro Airlines je število letov povečal s štiri na pet tedensko, ruski Aeroflot pa namesto s suhoji leti z airbusi A319. Družba Turkish Airlines medtem ohranja obseg, a bo po navedbah Fraporta po potrebi zagotovila večja letala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .09. 2019 ob  08: 44
Zakaj bi morala država vložiti denar v privatno podjetje? Sploh ob dejstvu, da bodo drugi prevozniki zapolnili luknjo.