VLADA SE JE ODLOČILA: Takšne bodo od jutri cene pogonskih goriv

Slovenija

Regulirane cene pogonskih goriv bodo s četrtkom ostale nespremenjene. Vlada se je namreč na dopisni seji skladno z napovedmi odločila z znižanjem trošarin ublažiti rast cen nafte in naftnih derivatov na veleprodajnih trgih.

Za liter bencina bo tako treba tudi od četrtka dalje treba odšteti 1,511 evra. Pri 50 litrih to znese 75,55 evra. Brez znižanja trošarine na 0,41349 evra za liter in regulacije bi bilo treba po ocenah ministrstva za okolje, podnebje in energijo ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter 95-oktanskega bencina odšteti okoli 1,569 evra na liter.

Za liter dizelskega goriva bo treba tudi v prihodnjem obdobju odšteti 1,558 evra, kar pri 50 litrih znese 77,9 evra. Vlada je namreč trošarino za liter dizelskega goriva znižala na 0,38277 evra. Brez znižanja trošarine, regulacije in oprostitve plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike bi bilo za liter dizla treba odšteti okoli 1,697 evra na liter, so po dopisni seji vlade sporočili z omenjenega ministrstva.

Cena kurilnega olja, za liter katerega je treba zdaj odšteti 1,130 evra, pa se bo po pojasnilih ministrstva ob novi trošarini, trenutno določeni pri 0,07875 evra na liter, zvišala za 1,4 centa na 1,144 evra. Pri naročeni količini 1000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1144 evrov (brez prevoza).

Brez znižanja trošarin, regulacije in upoštevanja vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov bi bilo treba za liter kurilnega olja odšteti okoli 1,326 evra. Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1326 evrov, kar pomeni, da pri 1000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 182 evrov, so še izračunali na ministrstvu.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Tokratni 14-dnevni cikel izračunavanja cen se je zaradi praznikov v ponedeljek in torek nekoliko podaljšal, tako da bo novo obdobje, ki bo začelo teči v četrtek, nekoliko krajše. Trenutne cene bodo veljale do vključno 28. avgusta.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  16 .08. 2023 ob  17: 24
Enostavno bi napisali, da cene ostajajoi iste.