VLADA RAZŠIRILA SEZNAM IZJEM PRI PREHAJANJU MEJA: Potrdilo PCT za vstop potrebujejo tudi dnevni migranti

Slovenija

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Po novem bodo morali potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). Med izjemami so tranzitni potniki, mlajši od 15 let in dvolastniki, ne pa več dnevni migranti.

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje možen vstop v državo vsem, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Oseba, ki ne predloži dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji se mu vstop v državo dovoli, a se ga napoti v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu vstopa v Sloveniji ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je možno prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Na današnji dopisni seji pa je vlada na seznam izjem dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet. Med izjemami še vedno ni dnevnih migrantov.

Izjema za tranzitni promet bo veljala do 15. avgusta. Odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo pa do vključno 23. julija.

Zaradi odloka, ki predvideva manj izjem, je poslanka SD Meira Hot ta teden že vložila poslansko pobudo vladi, v kateri predlaga uvrstitev dodatnih izjem na seznam. Med drugim bi po njenem morali med izjeme uvrstiti dnevne migrante. "Nikakor ne razumem, da vlada namesto, da bi iskala rešitve, da dnevnim migrantom pomaga in jim omogoči normalne, bolj življenjske pogoje za prehod meje, dela vse, da jim prehajanje meje zgolj otežuje," je zapisala v pobudi.

Dodatno je še predlagala, da bi na mejnih prehodih slovenske Istre in na drugih obmejnih območjih z večjim številom prehodov dnevnih migrantov vzpostavili poseben vozni pas za dnevne migrante ter opravili razmislek o prekvalifikaciji določenih mejnih prehodov v maloobmejne, da bi tako dnevnim migrantom omogoči lažji prehod meja.

Meira Hot

Da se delavce migrante uvrsti med izjeme, so zahtevali tudi v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije. Kot je povedal predsednik sindikata Mario Fekonja, so se pripravljeni testirati enkrat na teden, testiranje vsaka dva dni pa je logistično in časovno neizvedljivo, poroča Kanal A.

"Če posluha ne bo, pa smo se ravno danes v organih sindikata začeli pogovarjati o možnosti zaprtja mejnih prehodov," je dejal Fekonja. Kot je dodal, tega ne bodo napovedali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  14 .07. 2021 ob  13: 22
@vseved, pa s polno ritjo se sere ne s prazno! Strokovnjak, nam deli nasvete. E mišek, ponavljaš se kot mantra. Lp
Resnica očem skrita |  14 .07. 2021 ob  12: 20
@vseved
Res je, nisem strokovnjak, sem pa zdravo razumski človek. Zaščitimo starejše, slabotne in tvegane skupine, ostale naj živijo v miru
vseved |  14 .07. 2021 ob  12: 01
-10
@ Voliga, in ostali vsevedi . lahko je z polno ri..o srat. Če boš jutri- bog ne daj- resno zbolel ti ne bo treba skrbet ali boš sprejet v zdravljenje ali ne ! Če bi moral sam plačat zdravljanje zagotovo ne bi bil tak j strokovnjak.
Resnica očem skrita |  14 .07. 2021 ob  11: 54
G. Meira, zberite pravnike in ustavno izpodbijajte ta PCT konstrukt!

Preglejte javno dostopno podatke (številke) in z preprosto analizo boste ugotovili, da gre za absurd.
kokodek |  14 .07. 2021 ob  11: 15
11
čimbolj zakomplicirati življenje ljudem je načelo te vlade in podrepnikov, ki jo podpirajo
Ištrijan |  14 .07. 2021 ob  09: 21
23
Ma kakšne izjeme!? Odprite nam meje, ta ukrep je cisti idiotizem!!