VLADA RAZREŠILA ŠEFA ZAPOROV: "Poveselite se in s sindikati nazdravite s kozarčkom šampanjca"

Slovenija

Vlada je danes razrešila generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja, je v izjavi novinarjem v državnem zboru potrdila ministrica za pravosodje Andreja Katič. Podržaja bo kot vršilec dolžnosti nadomestil direktor zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Bojan Majcen. Podrža v odzivu ugotavlja, da so "prevladali parcialni in osebni motivi", zato "je njegova razrešitev slabo sporočilo". Kot dobro posledico dogajanja pa vidi odločitve o dodatnih kadrovskih kvotah in pripravo petletnih finančnih potreb.

Kot je pojasnila Katičeva, je razrešitev predlagala, ker je ocenila, da bi v težkem ozračju, ki je nastalo, ko je bilo izrečeno veliko, po njenem mnenju tudi neprimernih besed, s Podržajem težko sodelovala. Ob tem pa je ocenila, da Podržaj ni v celoti odgovoren za probleme, ki obstajajo v zaporskem sistemu. V njem sicer Podržaj tudi ostaja.

Katičeva je ob tem dejala še, da so že pristopili k reševanju določenih težav. "Govorimo o dodatnih zaposlitvah tako pravosodnih policistov kot tudi drugih strokovnih sodelavcev. Govorimo o tem, da je treba v sisteme vlagati ...," je med drugim navedla ministrica. Napovedala je, da se bo z Majcnom čim prej sestala.

Vlada je z menjavo na čelu zaporske uprave sicer prerezala gordijski vozel, ki je nastal v slabih odnosih med vodstvi uprave in sindikatov.

Da se Podržaju maje stolček, je bilo vsaj neuradno slišati že nekaj časa. Tako je bilo sklepati tudi iz stališča ministrstva za pravosodje, da "je treba v zaporskem sistemu ponovno vzpostaviti zaupanje in primerno ozračje, v katerem se bodo začele uvajati rešitve, ki bodo prinesle boljši sistem". S tem so se odzvali na slabe odnose med vodstvi uprave in sindikatov, ki so se še stopnjevali po nedavnem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora ter napadu na pravosodnega policista na Dobu.

Majcen bo mesto vršilca dolžnosti direktorja prevzel s petkom, in sicer za čas do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku oziroma za šest mesecev. Majcen je poklicno pot začel na policijski postaji Trebnje, kjer je bil pozneje nekaj časa tudi komandir. V zaporu na Dobu dela od leta 2000, vodi pa ga od marca 2014.

Stolček se mu je majal že nekaj časa

Da se Podržaju maje stolček, je bilo vsaj neuradno slišati že nekaj časa. Tako je bilo sklepati tudi iz stališča ministrstva za pravosodje, da "je treba v zaporskem sistemu ponovno vzpostaviti zaupanje in primerno ozračje, v katerem se bodo začele uvajati rešitve, ki bodo prinesle boljši sistem". S tem so se odzvali na slabe odnose med vodstvi uprave in sindikatov, ki so se še stopnjevali po nedavnem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora ter napadu na pravosodnega policista na Dobu.

Razrešitev je pričakoval tudi Podržaj, na kar se je odzval v pismu ministrici in med drugim zapisal, naj se ob tem skupnem dosežku s sindikati skupaj poveselijo in nazdravijo s kozarčkom šampanjca, ki je morda vendarle ostal nepopit na ministrstvu za kulturo, je pisanje Podržaja povzela Televizija Slovenija. S tem je nakazal na veliko moč sindikatov. "Moja razrešitev je slabo sporočilo, pri čemer sem sam še najmanj pomemben," je poudaril. Kot je zatrdil, ne potrebuje nazivov in funkcij, saj ima po 35 letih dela v zaporskem sistemu "kaj pokazati". "Ni pa dobro, da odhajam na tak način in zato, ker je potrebno zadeve umiriti," je dodal.

Podržaj je v sporočilu za javnost spomnil, da je bilo o slovenskih zaporih v preteklih tednih prelitega veliko črnila: "Pobeg iz koprskega zapora, napad na pravosodnega polista na Dobu, vse skupaj podkrepljeno z javnimi nastopi in s številnimi anonimnimi pismi, ki so kot glavnega krivca za 'katastrofalne razmere v zaporih' označile generalnega direktorja."

Ob tem je izpostavil, da je mnogokrat poudarjal, da je slovenski zaporski sistem neupravičeno že leta odrinjen na obrobje. "Kadrovska in prostorska stiska v slovenskih zaporih je žal že ponarodela fraza, ki pride v ospredje takrat, ko se zgodijo izredni dogodki in medijske luči za nekaj dni posvetijo za rešetke. Tokrat so svetile dlje časa in predolgo, tudi zaradi odsotnosti jasnega in odločnega sporočila vsem deležnikom o vlogi vodstva in sindikata v sistemu," je zapisal Podržaj.

Ocenil je, da bi se s pravočasnim in pravilnim pristopom vseh deležnikov lahko in morale tudi krizne situacije v sistemu rešiti učinkovito in z dobro popotnico za naprej. "Za to pa bi moral obstajati skupni interes. Žal temu ni bilo tako in so parcialni, tudi zelo osebni motivi in potrebe, prevladali," je navedel.

Prav tako je Podržaj prepričan, da je bilo v skoraj petih letih od njegovega imenovanja na mesto generalnega direktorja veliko storjenega, na kar da so javno spomnili tudi direktorji zaporov.

Po njegovem prepričanju je smer delovanja uprave prava. Aktualni dogodki so poleg številnih nepotrebnih zapletov prinesli tudi marsikaj dobrega, je pojasnil in navedel odločitve o dodatnih kadrovskih kvotah, pripravo petletnih finančnih potreb vseh zavodov in redno obravnavo zaporske problematike v DZ. "To so veliki premiki in obetajo, da se bo izboljšal tudi položaj in ugled zaposlenih v zaporih," je še navedel Podržaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija