VLADA PODALJŠALA UKREPE: Trenutne omejitve bodo v veljavi do 25. julija

Slovenija

V sredo so ob 1691 PCR testih potrdili 56 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 59, po oceni NIJZ pa je v državi 677 aktivnih primerov okužbe. Zadnje poročilo sledenja različicam novega koronavirusa kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 200 primerov različice delta, od tega v tednu od 27. junija do 4. julija 66, teden pred tem pa 70. Na novo so potrdili tudi štiri primere različice delta plus, skupaj doslej šest. Vlada je danes podaljšala obstoječe ukrepe do 25. julija. 

Omenjeni podatki še ne vključujejo analiz vzorcev pri dijakih, pri katerih so po vrnitvi z izleta v Španiji potrdili več kot 200 okužb z novim koronavirusom. Glede na preliminarne rezultate analize vzorcev pa bi lahko šlo za delta različico, so pred dnevi pojasnili na Nacionalnem inštitutu z javno zdravje.

V vzorcih, ki so jih analizirali v zadnjem testnem obdobju, sta Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) na novo potrdila tudi 88 primerov sicer še vedno prevladujoče različice alfa (angleška). Potrdili pa so tudi en primer različice gama (brazilska). Različic beta (južnoafriška), eta (nigerijska), jota in kapa v obdobju 27. junija do 4. julija niso potrdili. Skupaj so tako potrdili 10.727 primerov različice alfa48 primerov različice eta29 primerov različice beta ter osem primerov različice gama.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 32. V sredo so opravili tudi 19.934 hitrih antigenskih testov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade, objavljenih na Twitterju, doslej cepljenih 844.948 oseb oz. 49 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 746.630 oseb oz. 43 odstotkov polnoletnih prebivalcev. V torek so skupaj cepili 5582 prebivalcev, večino z drugim odmerkom cepiva.

Vlada podaljšala ukrepe do 25. julija

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost obstoječih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne okužbe do 25. julija.

Do takrat ostajajo v veljavi ukrepi iz odlokov o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, kulturnih storitev končnim uporabnikom in kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Prav tako se podaljšuje veljavnost odlokov o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb ter začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe, pa tudi o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah ter o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija