"VLADA JE NA PODROČJU IZOBRAŽEVANJA POPOLNOMA POGORELA": Šolniki teden dni pred začetkom pouka še nimajo relevantnih informacij

Slovenija

Vlada je na področju izobraževanja popolnoma pogorela, še teden dni pred začetkom pouka šolniki nimajo relevantnih informacij o začetku pouka, je na seji odbora za izobraževanje ocenil poslanec SD Marko Koprivc. Predstavnika ministrstev za izobraževanje in za zdravje sta poudarila, da je prvi cilj ukrepov, da šole ostanejo odprte čim dlje.

Včerajšnjo sejo odbora so zahtevali v opozicijskih poslanskih skupinah SD, LMŠ, Levica in SAB. Poslanec SD Marko Koprivc je opozoril, da teden dni pred začetkom pouka še vedno ni dorečen protokol PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani), obenem se informacije stalno spreminjajo.

Sicer odsotno ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec je pozval k odstopu, saj da je "nesposobna opravljati to funkcijo", da ne daje relevantnih informacij s področja izobraževanja in da "na plečih otrok" zlorablja epidemijo za krepitev oblasti. Vlado pa je Koprivc pozval, naj vendarle naredi nekaj v dobro otrok in poskrbi, da se bo pedagoški proces s septembrom dokaj normalno začel.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec je odgovoril, da gre pri snovanju ukrepov ves čas za iskanje kompromisa, da bi zagotovili čim bolj varno učno okolje na eni strani in učinkovitost na drugi strani. Ukrepi pa morajo biti življenjski.

Opomnil je, da se razmere glede epidemije hitro spreminjajo, zato je ukrepe težko predvideti. Kljub temu so imeli že na začetku počitnic pripravljene modele, po katerih naj bi se pouk odvijal. Na sestanku z ravnatelji sredi julija so vse te modele na osnovi dobrih praks posodobili, da bi bili čim bolj življenjski, obenem pa ne bi opuščali varnostnih standardov. Sredi avgusta so nato ravnatelji dobili tudi okrožnico, v kateri je bilo glede na takrat znane okoliščine predstavljeno, kaj lahko pričakujejo 1. septembra, je naštel Slavinec.

Po njegovih besedah bi bilo enostavno postaviti zelo stroge pogoje, kot so jih denimo v Italiji. Toda prvotni cilj ukrepov je, da šole ostanejo odrte čim dlje in temu so podrejeni tudi vsi ukrepi, je pojasnil.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je prav tako poudaril, da je epidemija dinamičen proces. Spomnil je, da so tudi na ministrstvu za zdravje ravnateljem in sindikatom predstavili epidemiološke razmere in napoved za jesen.

Vindišar je ob tem izpostavil, da za razliko od prejšnjih valov epidemije tokrat število okužb najhitreje narašča v starostni skupini med 15 in 24 let. Kljub temu pa prioriteta ministrstva ostaja, da šole ohranijo odprte in tam zagotovijo kar se da varno okolje.

Na seji so sodelovali tudi nekateri predstavniki zainteresirane javnosti. Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je med drugim opomnil, da vodstva šol še vedno nimajo odgovorov na vprašanja glede protokola PCT in glede tistih učiteljev in učencev, ki tega pogoja ne bi izpolnjevali.

Vodja Aktiva ljubljanskih ravnateljev Mateja Urbančič Jelovšek je prav tako vprašala, kako izvajati sistem PCT, če bodo denimo starši zavračali cepljenje ali celo nošenje mask. Da bi moralo ministrstvo tu ponuditi jasne odgovore, se je strinjal predsednik Mladinskega Sveta Slovenije Miha Zupančič, ki se je obenem zavzel za izboljšanje dialoga s predstavniki ministrstva.

Razprava članic in članov odbora je postregla s kritičnimi toni iz vrst opozicije glede pripravljenosti vlade na začetek pouka, a tudi s koalicijskimi pojasnili, da je ob nepredvidljivosti epidemije težko načrtovati prav vsako podrobnost.

Aljaž Kovačič in Lidija Divjak Mirnik, oba iz LMŠ, sta prst usmerila v ministrico Kustečevo, ki da svojega resorja ne obvladuje. Divjak Mirnikova se je obregnila tudi ob stalno spreminjanje predpisov oz. ob odlok, da starši, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, otroka ne bodo mogli pospremiti v prostore vrtca ali šole. Vprašala se je, kako bodo starši svojega 12-mesečnega otroka pustili kar pred vhodom v vrtec. Poziv dijakom in starejšim učencem k cepljenju pa je označila za prelaganje bremena na mlade.

Željko Cigler iz Levice in Marko Koprivc iz SD sta bila kritična, da vlada ni poskrbela za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav v šolah. Kot je dejal Koprivc, zagotovo koristi tudi odpiranje oken, obenem pa je vprašal, kako bi bilo to izvedljivo pri minus desetih stopinjah. Andrej Rajh iz SAB se je medtem zavzel za jasna in izvedljiva navodila vodstvom šol.

Mojca Škrinjar iz SDS je ocenila, da bi namestitev prezračevalnih naprav pomenila prevelik strošek za premajhen učinek, obenem pa bi omogočila zaslužke izbrancem. Državni sekretar Vindišar je dodal, da bi bila namestitev takšnih naprav časovno in stroškovno zahtevna, sploh pri tolikšnem številu osnovnih in srednjih šol.

Mojca Žnidarič (SMC) je izpostavila, da so predstavniki ministrstva in ravnatelji sredi julija uskladili modele pouka za različne scenarije, a nihče ne more za mesec vnaprej napovedovati razvoja dogodkov. Iva Dimic iz NSi pa je poudarila, da so učinkovitost vladnih ukrepov dokazali tudi rezultati mature, ki so bili najboljši v zadnjih petih letih.

Sejo odbora so zaznamovali tudi številni pozivi k cepljenju.

Predlagatelji so za glasovanje predložili več sklepov, s katerimi bi odbor med drugim vlado pozval, naj pripravi poročilo o ukrepih za varen začetek pouka, ministrstvo za izobraževanje pa, naj predloži konkreten načrt izvedbe šolskega procesa. Prav tako naj bi odbor s sklepom pozval predsednika vlade Janeza Janšo k razrešitvi ministrice za izobraževanje Kustečeve. A je večina v odboru vse zavrnila. Se pa ministrici obeta tudi interpelacija, ki jo je minuli teden napovedala predsednica SD Tanja Fajon.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .08. 2021 ob  09: 52
-1
Edino kar ljudje v tej naši deželi razumejo je prisila. Bojim se, da bo diktator znova uvedel šolo na daljavo, otroci pa bodo spet edine žrtve.