VLADA BO TA TEDEN ODLOČALA O ODPRTJU ŠOL: Predvideno je testiranje otrok s posebnimi potrebami

Slovenija

Za šolarje počitniški teden bo prinesel odločitev, ali bodo po praznikih nadaljevali šolanje na daljavo ali se jih bo vsaj del vrnil v šolske klopi. Ali bo šla prva triada v šole 4. januarja, bo vlada odločila sredi tedna. O vladni politiki na področju vzgoje in izobraževanja v času epidemije pa bo danes razpravljal matični parlamentarni odbor.

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo dejal, da je šolstvo ena od prioritet pri sproščanju ukrepov, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami. A je dodal, da je še prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne. Vlada bo o tem po njegovih napovedih odločala sredi tega tedna.

Kot je že v soboto pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, vlada pripravlja množično testiranje, s katerim bi vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, testirali ključni del učiteljev, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojiteljev. Po njegovih besedah naj bi ključni del zaposlenih testirali čez vikend 2. in 3. januarja.

Janez Janša

Da bodo pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili, pa je v nedeljo izpostavil tudi premier Janša.

V opozicijskih LMŠ, Levici in SD menijo, da je lahko zaradi predolgega in nesorazmernega zaprtja šol ter odlašanja odprtja šol povzročene več škode, kot če bi vlada "organiziranemu odpiranju šol dala prednost pred drugimi nenujimi dejavnostmi". Zahtevali so nujno sejo odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri bodo danes razpravljali o vladni politiki na tem področju.

Pred vrnitvijo v šole bodo testirali otroke s posebnimi potrebami

Pred vrnitvijo otrok s posebnimi potrebami v šole in zavode je predvideno testiranje 4800 otrok in 2700 zaposlenih v teh zavodih na okužbo s koronavirusom, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za izobraževanje. Ministrica Simona Kustec pa je na Televiziji Slovenija povedala, da preučujejo tudi možnost testiranja za učence prve triade osnovnih šol.

Po odločitvi ustavnega sodišča se morajo namreč otroci s posebnimi potrebami v šole in zavode vrniti 4. januarja. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija napovedala, da bodo vodstva šol dobila natančna navodila, na kakšen način bo potekalo vračanje, da bo izrazito varno in tudi trajno. Tako bodo naredili protokol zanesljivega vračanja, saj gre pri otrocih s posebnimi potrebami za ranljivo skupino in je potrebna še dodatna previdnost.

Pred vrnitvijo pa bodo po napovedih s hitrimi testi za covid-19 testirali tako zaposlene kot otroke s posebnimi potrebami.

Na vprašanje, kdaj je pričakovati vrnitev učencev prve triade devetletke v šole pa je ministrica odgovorila, da "najhitreje, kot bo to mogoče". To pomeni, da bodo morali biti izpolnjeni kriteriji, kot so dobra epidemiološka slika in spoštovanje zaščitnih ukrepov. Prav tako je predvideno testiranje za učitelje, medtem ko se o možnosti, da bi testirali tudi učence, še pogovarjajo. Kot je dodala ministrica, so namreč od nekaterih staršev dobili prošnje, da bi testirali tudi otroke.

Kustečeva si sicer "iskreno želi", da bi se učenci prve triade v šole vrnili januarja. Dodala je še, da so učitelji v prednostni skupini za cepljenje proti covidu-19, takoj za zaposlenimi v zdravstvu in domovih za starejše. Kdaj bodo prišli na vrsto, pa še ni mogla napovedati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija