VLADA BO STRATEGIJO CEPLJENJA OBRAVNAVALA V SREDO: Kacin je poudaril, da gre za izjemno velik zalogaj

Slovenija

Vlada bo strategijo množičnega cepljenja proti covidu-19 obravnavala v sredo, je povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki je pristojen za koordinacijo logističnega dela cepljenja, Jelko Kacin. Podrobnosti načrta za zdaj ni pojasnjeval, je pa poudaril, da gre za izjemno velik zalogaj.

Jelko Kacin

Z usmeritvami logističnega načrta cepljenja je za zdaj seznanil svetovalno skupino za covid-19 in dobil mandat, da s tem nadaljuje, je pojasnil. Trenutno sicer cepiva proti covidu-19 primanjkuje, saj imajo le Pfizerjevega, ki pa je izjemno občutljivo za transport in uporabo.

Čakajo sicer na drugo dobavo cepiva Moderne, ki pa bo v simboličnih količinah, zato je registracija tretjega za EU ključnega pomena. Ravno danes naj bi sicer Evropska agencija za zdravila odločila o registraciji cepiva AstraZenece.

"Dokler ne vemo, kakšen kompromis bo dosežen v pogajanjih med proizvajalcem in Evropsko komisijo glede količin in rokov dobav, imamo čas, da se maksimalno dobro organiziramo, da bi vedno, ko bomo cepivo dobili, to cepivo uporabili v najkrajšem možnem času in zaščitili čim več ljudi," je pojasnil.

Pri pripravi strategije se tako v tej fazi lahko ukvarjajo z modeli cepljenja in z organizacijo logistike, a dokler ni dobavljenih cepiv, so to samo modeli. V tem času skušajo organizacijo zastaviti tako, da bodo lahko po večini cepilnih mest hkrati lahko cepili s čim več vrstami cepiv, je še pojasnil Kacin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  31 .01. 2021 ob  10: 31
iz TV so ga premestili v pozadino, ker so ugotovili, da smo postali imuni na njegove vsakodnevne razlage, svarila in grožnje...
magik |  29 .01. 2021 ob  16: 07
DANES BO PRISPELA NOVA POŠILJKA CEPIVA: A z njo ne bodo cepili nikogar na novo
Slovenija
N.J.
Uredništvo/STA
Foto: Facebook/Pfizer, Unsplash
25.01.2021 ob 08:26
V Sloveniji se danes pričakuje pošiljka z okoli 21.060 odmerki Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Cepiva bodo namenjena drugem odmerku tistih, ki so se pred tremi tedni že cepili.
____________________________________
Zakaj so kljub očitnemu pomanjkanju cepiva, v tem tednu na novo cepili kar 3.357 oseb?

25.1. smo prejeli 21.060 enot cepiva, ki naj bi bilo namenjeno izključno za cepljenje tistih, ki so na vrsti za prejem drugega odmerka (vir zgoraj).
V resnici, pa je od 25.1. do danes 29.1. bilo z drugim odmerkom cepljenih zgolj 11.605 oseb, prvi odmerek pa je v teh štirih dneh prejelo kar 3.357 oseb (vir covid sledilnik).

Ob taki NE-strategiji se lahko vprašamo, ali se naši veleumi držijo tega, da MORA BITI DRUGI ODMEREK 21. DAN PO PRVEM CEPLJENJU!