VLADA BO DANES RAZKRILA, KATERI UKREPI BODO SPROŠČENI: Tonin obljublja, da se bodo držali semaforja

Slovenija

Vlada na včerajšnji seji ni dokončno odločila o morebitnem sproščanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, zato bo to odločitev sprejela danes. Glede na aktualne epidemiološke podatke je Slovenija že v oranžni fazi, zato je sproščanje pričakovano. Minister Matej Tonin je za POP TV dejal, da bo vlada sledila svojemu načrtu in držala besedo ob prehodu v oranžno fazo. Odločitve bodo pristojni predvidoma predstavili na popoldanski novinarski konferenci. 

Matej Tonin (v ozadju Janez Janša)

Kot je v večerni oddaji 24 ur dejal minister Matej Tonin, se bo vlada pri odločanju držala semaforja ukrepov. Tako naj bi vlada sprostila vse ukrepe, ki se sprostijo v oranžni fazi. Pri tem prehodu se po vladnem načrtu odpirajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, na fakultetah lahko spet izvajajo izpite in seminarje za do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti ter trgovine, dovoli se zbiranje do 10 oseb in odpravi se prepoved prehajanja občinskih meja.

Ukinitve policijske ure še ni na vidiku, saj ta nastopi šele v rumeni fazi, je opomnil minister.

Po Toninovih besedah so se včeraj dogovorili glede detajlov, danes dopoldne pa bodo pripravili čistopise odlokov, ki jih bodo danes tudi sprejeli, popoldne pa še predstavili javnosti.

Je pa vlada sinoči odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje na novi koronavirus, vključeni "v posebni presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih", podobno kot to velja za zaposlene v zdravstveni dejavnosti, v vzgoji in izobraževanju ter za tiste, ki izvajajo socialno varstvene storitve in programe, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Poleg tega je vlada za sedem dni podaljšala veljavnost nekaterih ukrepov iz odlokov, izdanih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in sicer odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih zgradbah, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Vlada je sicer v objavi na Facebooku v sredo poudarila, da so trendi pozitivni, a je virus še vedno med populacijo. Tako ni nujno, da bodo sproščeni vsi ukrepi hkrati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .02. 2021 ob  08: 36
Toninu je že zdavnaj crknu semafor!