VLADA BO DANES PRETRESALA DOSLEJ SPREJETE UKREPE: Dosedanje naraščanje števila okužb ne kaže na obrat na bolje

Slovenija

Vlada bo s strokovno svetovalno skupino na večernem posvetu na Brdu pri Kranju po napovedih pretresala doslej sprejete ukrepe za omejevanje rastoče epidemije novega koronavirusa in preprečevanje širjenja okužb. Glede na izjave je pričakovati podaljšanje veljavnih ukrepov in dokončno odločitev o tem, kaj bo s šolo prihodnji teden.

Vlada bo nocoj predvidoma pregledala učinke doslej sprejetih ukrepov v močnem jesenskem valu epidemije in razpravljala o tem. Premier Janez Janša je minuli teden ob uveljavitvi paketa omejevalnih ukrepov, ki med drugim prepoveduje zbiranje več kot šest ljudi, zapuščanje doma med 21. in 6. uro ter nošenje mask tudi zunaj, napovedal, da bo vlada po enem tednu preverila, ali ukrepe podaljšati, umakniti ali sprejeti dodatne. V nadaljevanju je sicer vlada z odlokom, ki velja od sobote, zaprla še nenujne dejavnosti, nato pa konec tedna spet uvedla še prepoved prehajanja občinskih mej z enakim naborom izjem kot spomladi. Prepoved je začela veljati v torek.

A dosedanje naraščanje števila okužb ne kaže na obrat na bolje. V torek je Slovenija celo prebila prag 2000 novih okužb v enem dnevu, potrdili so jih namreč kar 2605. Tudi ob izjavah vodje strokovne svetovalne skupine Bojane Beović na sredini novinarski konferenci vlade, da je smiselno, da trenutno veljavni ukrepi veljajo 28 dni in v tem času se bo tudi pokazala njihova učinkovitost, je tako pričakovati podaljšanje.

Beovićeva je izrazila upanje, da bodo ti ukrepi zadostovali, k spoštovanju ukrepov je znova pozvala prebivalstvo in dejala, da novih ukrepov za zdaj ne bodo predlagali. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je že dopoldne dejal, da možnost razširitve omejitve gibanja, kot že velja med 21. in 6. uro, na celotnih 24 ur, ni na mizi. Glede na to tako še ostrejših ukrepov ni pričakovati.

Že čez dan pa naj bi potekala tudi dopisna seja vlade. Dnevni red še ni znan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  29 .10. 2020 ob  09: 15
PETICIJA: Zaustavimo zlorabljanje epidemije za ideološke in strankarsko motivirane projekte vlade

va Državnemu zboru RS, Zavezništvo civilne družbe, ki združuje protestnice in protestnike, posameznice in posameznike, civilne iniciative, združenja, društva in lokalne pobude, se v peticiji povezujejo z dvema glavnima namenoma: 1. obnoviti demokracijo in pravno državo ter 2. krepiti socialno državo in družbeno odgovornost in solidarnost. CILJI in ZAHTEVE temeljijo na dokumentih, ki so že bili predstavljeni javnosti. To so: Smernice protestne ljudske skupščine, Izhodišča zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo in Izjava vojnih veteranov 91 ob dnevu suverenosti.

"Poziv izraža kritiko ravnanja vlade v času epidemije covid-19. Kriza zaradi epidemije bi zahtevala predano strokovno delovanje politike za njeno reševanje, ne pa zlorabo epidemije za uvajanje avtokracije. Skrajno neodgovorno in za družbo škodljivo je, da vlada sedanje stanje izrablja za uveljavljanje svoje ozke politične agende, strankarsko kadrovanje, privatizacijo družbenih dejavnosti in državnega premoženja, razgrajevanje socialne države, koruptivne posle z zdravstveno opremo, zlorabo javnega denarja, podrejanje policije, uničevanje javne RTV ter napade na medije, civilno družbo in vse drugače misleče. To se mora nehati!" je zapisano v uvodu peticije s polnim naslovom Javni poziv Državnemu zboru RS, da zaustavi zlorabljanje epidemije za pospešeno izvajanje ideoloških in strankarsko motiviranih projektov vlade.

PETICIJO lahko podpišete na spletnem mestu mladina.si/peticije (PODPIŠITE PETICIJO). Tam boste našli tudi v celoti zapisane ZAHTEVE in POZIVE ter prvopodpisnike in prvopodpisnice pobude.
mladina.si/peticije
Mitos |  29 .10. 2020 ob  08: 45
Dokler ima Janez internetno povezavo oz. dostop do Twitter računa so vse besede odveč in popolnoma pod vprašajem! Se sprašujem kako imajo sploh še faco bilo kaj govorit v naprej, če pa Janeza nekaj prime (trentatre) in v trenutku postavi vse na laž! Pa niti nisem prepričan, da ima gospod voljo študirat, če in koliko so ukrepi delovali....ko se bo spomnil novega ga bo enostavno Twitnil in se vsi lahko obrišejo pod nosom...