KER LJUDJE MED ČAKANJEM NA IZID TESTA NISO DOMA: Za odločanje o ukrepih merodajni podatki o hospitaliziranih covid bolnikih

Slovenija

S tem, ko so osebni zdravniki prejeli nova priporočila o napotitvah oseb s sumom na okužbo z novim koronavirusom na testiranje, se bo število testov zmanjšalo. A jih bodo z uvedbo hitrih testov nato povečali, napoveduje epidemiologinja Bojana Beović. Za presojo poteka epidemije pa se strokovnjaki bolj zanašajo na podatek o številu hospitaliziranih.

Vodja strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je na popoldanski novinarski konferenci vlade pojasnila, da je veliko število testov na okužbo z novim koronavirusom, ki jih opravimo v Sloveniji, postalo "omejitveni faktor", ker slovenski laboratoriji ne morejo več čez svoje kapacitete in morajo ljudje tudi več dni čakati na test. Med čakanjem pa niso doma. Če bo testov nekoliko manj, bodo ljudje tudi prej prišli na vrsto, je pripomnila Beovićeva.

Zato so pripravili nova priporočila, koga testirati in koga ne, ki so jih že poslali tudi primarni ravni, kjer testiranja dejansko izvajajo. Tako naj po novem zdravniki na testiranje napotijo tiste, ki so zboleli s covidom-19 in pri katerih se pričakuje težji potek bolezni, zaradi česar bi lahko bili čez nekaj dni sprejeti v bolnišnico. V to kategorijo po besedah Beovićeve sodijo starejši od 60 let, osebe s kroničnimi boleznimi ter imunsko oslabeli. Druga kategorija, za katero je prav tako priporočeno testiranje, pa so osebe, ki še naprej hodijo v službo in imajo veliko stikov z ljudmi, je naštela Beovićeva.

Presoja, ali osebo poslati na test, bo še naprej na osebnem zdravniku, je poudarila. Ob tem je pojasnila, da sam podatek o številu pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom ni tako relevanten za odločitve o sprejemanju ali opuščanju ukrepov za omejevanje širjenja epidemije novega koronavirusa. Veliko bolj poveden je namreč podatek o številu oseb, ki se zdravijo v bolnišnicah.

A po njenih zagotovilih ne gre za dolgoročno zmanjšanje števila testiranj. Načrtujejo namreč uvedbo hitrih antigenskih testov, ki so ne le hitrejši, ampak tudi cenejši. To bo v seštevku močno povečalo število opravljenih testov v Sloveniji, je dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija