VIZJAK POSNETEK POGOVORA S PETANOM OZNAČIL ZA ZMANIPULIRANO LEPLJENKO: Prst uperil proti "odpadkovni mafiji"

Slovenija

Plačevanje davkov je nujno in za tem stojim, je v prvem odzivu po objavi posnetka, na katerih naj bi kot takratni gospodarski minister podjetniku Bojanu Petanu svetoval, kako se izogniti plačilu davka, poudaril okoljski minister Andrej Vizjak. Posnetek in njegovo celotno montažo je označil za manipulacijo, prst pa uperil proti "odpadkovni mafiji".

"Z moje strani obstaja utemeljen sum, da ne gre za avtentične posnetke. Po moji oceni gre za neko lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira. Gre za hude obtožbe, ki jih obžalujem," je Vizjak poudaril ob robu vladnega obiska obalno-kraške regije.

POP TV je v ponedeljek objavil 14 let star posnetek, na katerem naj bi Vizjak Petanu v času prve Janševe vlade predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Obenem mu je ponujal sodelovanje države in nadzornega sveta, če bo ta pristal na njegove pogoje.

Vizjak je na objavljenem posnetku plačevanje davkov državi opisal kot "glupo" in večkrat ponovil, da lahko Petanu zagotovi politično podporo pri tem, navaja portal 24ur.com. Gre za, kot je slišati s posnetka, nekaj čez 30 milijonov evrov. "Jaz ne vem, zakaj bi denar metal stran za tako bedasto stvar. Daj mi ti povej. Meni je to totalno nelogično. Da bi ta denar od Term Čatež, ne vem koliko milijonov, šel za plačevanje davkov," je slišati.

Vizjak je danes posnetek označil za zmanipulirano lepljenko, ki je po njegovem plod sodelovanja podjetnika Martina Odlazka in "njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi". Tudi sicer je Vizjak prst uperil proti "odpadkovni mafiji".

"Tega konstrukta si ne znam drugače razlagati, kot da gre za poskus likvidacije mene s tega položaja v povezavi z 'odpadkovno zgodbo'. Doslej je vedno 'odpadkovna mafija' likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza," je dejal Vizjak.

Spomnil je, da je okoljsko ministrstvo pripravilo zakon o varstvu okolja, ki po njegovih besedah sledi načelom varovanja okolja in interesom ljudi, podpirajo pa ga tudi nevladne organizacije. "To pomeni konec velikim dobičkom te smetarske mafije," je dejal.

"Z gospodom Petanom se nikoli nisem dogovarjal ali sporazumeval o nobenem poslovnem delu, sodelovanju, poslu ali čemerkoli drugem. Res gre za hude obtožbe. Tudi nobenih rezultatov teh očitanih dejanj ni," je še izpostavil Vizjak. Po ministrovem mnenju ni naključje, da so 14 let star posnetek "oz. lepljenko nekaterih izjav" objavili ob posredovanju predloga zakona o varstvu okolja vladi. Dejal je še, da želi priti resnici do dna.

Na objavo Vizjakovega posnetka se je med drugim odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. "Več let star prisluh ministra Vizjaka mi je bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade," je zapisal na Twitterju. Kot je dodal, mu je bilo povedano tudi, da zadevo vodijo iz Odlazkovih logov. "Če spremljamo njihove portale, radie in tisk, je jasno vse," je sklenil Hojs.

Med vladnim obiskom obalno-kraške regije je Hojs ocenil, da gre pri posnetku za prisluhe ali pa montažo, kot je dejal že Vizjak.

Na novinarsko vprašanje, ali bo podal prijavo, je odvrnil, da je notarsko overjeno prijavo podal že leta 2012 zoper ministra za zdravje. "Ko se bo tam kaj premaknilo, bom pa podal še to prijavo," je dejal in dodal, da organom pregona zaupa in upa, da bodo začeli na prijavi iz leta 2012. "Leto in pol sem minister in nimam nobene informacije, da so kaj naredili s tisto prijavo," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  19 .10. 2021 ob  20: 30
hrček, ti in procentivavšek sta lih dva ta prava za to debato !
magik |  19 .10. 2021 ob  18: 04
FRANCOZ - glasbena skupina Čompe

Pa od kod jim ti denarci,
pa od kod jim komolci,
pa od kod jim te zveze,
pa od kod jim podjetnost?

Sami pa nimamo drugega kot luknje-
za stanovanja,
luknje v trebuhih,
luknje v obleki,
jaz pa luknjo v rit!

Mi smo v dreku do ušes,
oni v zlatu čez in čez...
Ko so prdci se mastili,
na nas so glasno pozabili.

Pa v čem je ta štos, jaz sem dober Francoz,
zato mi razkrij, kdo v drek me tišči.
Pa v čem je ta štos, jaz sem dober Francoz,
zato mi razkrij, zakaj me srat tišči!
Obala1 |  19 .10. 2021 ob  14: 40
Narod nikako da razume, da ne obstaja pošten politik …ne obstaja In konec …vsi gredo gor da spravijo v zep silne milione ker im narod to dovoli. Zakaj jim dovoli? Ker je neumen In ker mislijo sa je normalno će politik krade. Neumen, konec. No se manj razumem volilce SDS, uganka je će imajo sploh kaj v glavah
kokodek |  19 .10. 2021 ob  14: 35
na leplenjke se pa minister dobro spozna saj izhaja iz sds