VISOKO SODIŠČE V ZAGREBU OPROSTILO KOPRSKEGA RIBIČA: "Razsodba bi morala služiti kot primer tudi za druge"

Koper

Visoko sodišče za prekrške v Zagrebu je slovenskega ribiča Silvana Radina in njegovo ženo oprostilo obtožbe nezakonitega ribolova v hrvaških teritorialnih vodah. To je prva sodna zadeva, ki je bila na tako visoki ravni ugodno rešena za katerega od slovenskih ribičev. Prejšnji teden razglašena sodba je že pravnomočna, je včeraj poročala TV Slovenija.

Silvano Radin 

"Dokazovali smo, da ne gre za prekršek, ki ga stori pravna oseba. Za osebo na terenu so predpisi drugačni, torej gre za napačno definicijo prekrška," je za televizijo dejal odvetnik slovenskih ribičev iz Pulja Ivica Senjak.

Hrvaški ribiški inšpektorji namreč niso na terenu preverili, kdo je bil v obravnavanem primeru na barki - ali Silvano Radin ali njegova soproga, ki zastopa družinsko podjetje. Na prijavo policije o nezakonitem prehodu meje so dodali še prijavo o nezakonitem ribolovu.

Glede možnosti, da bi ta razsodba služila kot primer tudi za druge, je Radin menil, da bi morali biti na drugi stopnji vsi spori tako rešeni, saj da je hrvaška inšpekcija postopala do vseh ribičev enako. Ob tem je dodal, da slovenski ribiči niso v nobenem primeru videli hrvaške inšpekcije.

"Glede na to, da imamo na Hrvaškem nenavadno sodno prakso, ni nemogoče, da celo na našem visokem sodišču za prekrške različni sodni sveti razsodijo različno. A ne morem še nič reči," je zaključil Senjak.

Slovenski ribiči medtem še naprej prejemajo kazni hrvaških organov zaradi ribolova v Piranskem zalivu.

Arbitražno sodišče je leta 2017 določilo, da Sloveniji pripadajo tri četrtine Piranskega zaliva. Hrvaška zavrača uveljavitev arbitražne odločitve zaradi prisluškovalne afere ter si prizadeva za nova pogajanja o meji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija