Visoki diplomati EU danes o krizni situaciji v Egiptu

Veleposlaniki 28 držav članic EU se bodo danes v Bruslju sestali na pogovorih o krizi v Egiptu. Ocenili bodo razmere v tej državi ter po pričakovanjih tudi napovedali izredno srečanje zunanjih ministrov EU o tem vprašanju v prihodnjih dneh. Doslej so sicer nasilje v Egiptu obsodile že tako institucije EU kot države članice unije.

 

Pri uradu visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton so napovedali, da bodo veleposlaniki na srečanju "uskladili stališča držav članic in EU ter morebitne akcije". Srečanju pa naj bi v naslednjih dneh morebiti sledila seja zunanjih ministrov unije. Naslednje redno srečanje ministrov je sicer načrtovano za 6. in 7. september v Vilni.

Na napete razmere v Egiptu se je EU nazadnje odzvala v nedeljo. Predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, sta egiptovsko vojsko in začasno vlado v skupni izjavi opozorila, da bo EU ponovno "preučila" svoje odnose z Egiptom, potem ko nasilje tam ne poneha in se sprte strani v Egiptu ne vrnejo k političnemu dialogu in demokratičnemu procesu, ki bi vodil do predčasnih volitev in oblikovanja civilne vlade.

 

K nujnemu evropskemu posvetovanju in srečanju zunanjih ministrov EU o krizi v Egiptu sta sicer že prejšnji teden pozvala francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Hladnokrvna o stanju v Egiptu ni ostala niti Velika Britanija.

Zadnji val nasilja v Egiptu se je razplamenel v sredo, ko so varnostne sile krvavo razbile protestniška tabora islamističnih podpornikov s strani vojske odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Nasilje je od srede terjalo že več kot 800 življenj, na tisoče ljudi je bilo ranjenih ali aretiranih. Nazadnje je v nedeljo zvečer izbruhnilo nasilje v zaporu na severu Kaira, v katerem je zaprtih več sto islamistov, ki so jih v akcijah proti Mursijevim privržencev v zadnjih dneh aretirale egiptovske oblasti.

Zaporniki so poskušali pobegniti, 36 pa se jih je zadušilo zaradi solzivca, ki ga varnostne sile uporabile, da bi jih zaustavile, so sporočili iz egiptovskega notranjega ministrstva.