VISOKA KAZEN ZA TRUMPA: Ponovno pravi, da gre za sramoten lov na čarovnice in vpletanje v volitve

Svet

Odvetniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa in pravniki pravosodne ministrice New Yorka Letitie James so predstavili sklepna nagovora sodniku v newyorški civilni tožbi zaradi poslovnih prevar. Trumpu grozi kazen v višini do 370 milijonov dolarjev (približno 338 milijonov evrov), poročajo ameriški mediji.

Donald Trump in Letitia James

Sodnik Arthur Engoron bo kazen izrekel do konca meseca. V 11-mesečnem sodnem procesu je šlo predvsem za določitev višine kazni. Jamesova poleg denarne kazni zahteva tudi prepoved poslovanja v New Yorku za Trumpa, njegovo podjetje ter odrasla sinova Erica in Donalda mlajšega.

Tožba Trumpu očita napihovanje vrednosti premoženja za pridobitev ugodnejših kreditov. Pravosodna ministrica Letitia James dodaja obtožbe zarote, lažnih finančnih izjav, ponarejanja poslovnih listin ter zavarovalniških goljufij.

Trump je želel sam podati sklepni nagovor sodniku, a mu je ta to preprečil zaradi nesprejemanja določenih pogojev. Trumpov odvetnik je zavrnil pogoje, kot nepoštene. Kljub temu je Trump prišel v New York na zadnji dan sojenja in ponovil, da gre za sramoten lov na čarovnice ter vpletanje v volitve.

Skozi sojenje je Trump nenehno napadal udeležence, kar je privedlo do kazni za kršenje prepovedi izjav o sodnem osebju. Sodnik Engoron je prejel več sto resnih groženj z nasiljem skozi sodni proces, kar kaže na intenzivnost primera.

Trumpovi odvetniki so se že pritožili na sklep sodnika in napovedujejo pritožbo na višino kazni. Kljub temu je bil proces za Trumpa koristen z vidika utrjevanja politične podpore in nabiranja sredstev za kampanjo. Sklepna nagovora nista prinesla nič novega, s pravniki ministrice, ki so poudarjali goljufije, ter odvetniki Trumpa, ki so trdili, da je tožba brezpredmetna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .01. 2024 ob  14: 50
-2
*druga
manemebasat |  12 .01. 2024 ob  14: 49
-3
Ja, ce bi imeli njega za predsednika, bi res hitro bili druda Švica. Tako smo pa ene podrepne muhe in bomo to tudi ostali.
kokodek |  11 .01. 2024 ob  23: 48
haha, naj pride k nam v Slovenjo, pa bo imel mir pred sodniki...itak je napol naš