VIŠJI OTROŠKI DODATKI IN DRŽAVNE ŠTIPENDIJE: Zvišujejo se tudi meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev

Slovenija

Z današnjim dnem se za 4,9 odstotka zvišujejo meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev, tako za otroški dodatek, državno štipendijo, znižano plačilo vrtca ter subvencijo malice in kosila. Prav tako bodo višji otroški dodatki in državne štipendije.

Zneski se zvišujejo zaradi rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Prejemnikom transferjev zaradi uskladitev ni treba oddajati nove vloge.

Nova meja za pridobitev otroških dodatkov bo od danes 1104,33 evra povprečno mesečno na osebo, najvišji otroški dodatek pa bo znašal 147,35 evra na mesec.

Državno štipendijo bo mogoče pridobiti, če povprečni mesečni dohodek v družini ne presega 713,91 evra na družinskega člana. Najvišji osnovni znesek državne štipendije pa bo znašal 204 evre.

S 1. aprilom pa se bodo zvišale tudi dodeljene denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ustrezno zviša. Zvišali se bodo tudi zneski pogrebnine, posmrtnine in izredne denarne socialne pomoči.

Nove meje dohodkov za letne pravice je določila odredba o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2022, nove zneske in odstotke uskladitev transferjev posameznikom in gospodinjstev pa sklep o usklajenih višinah transferjev, ki so določeni v nominalnih zneskih, ter o odstotku uskladitve drugih transferjev posameznikom in gospodinjstvom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija