VIŠJE SODIŠČE ZAVRNILO PRITOŽBO ARRIVE: Stavka šoferjev je bila zakonita!

Kronika

Skupina Arriva s pritožbo ni prepričala Višjega sodišča v Kopru, ki je potrdilo, da je bila stavka v skupini avtobusnih prevoznikov zakonita, poroča spletni portal MMC RTV Slovenija. Ob tem je sodišče tudi ugodilo pritožbi sindikata na sodbo, da je bila stavka v Alpetourju nezakonita, in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Prvostopenjsko delovno sodišče v Kopru je namreč pritrdilo očitkom družbe Alpetour, ki je del skupine Arriva Slovenija, da sindikat odločitve o stavki ni sprejel na ustreznem organu, kot to določa njihov statut, a je zdaj višje sodišče ob sklicevanju na dosedanjo sodno prakso izpostavilo, da svoboda sindikalnega združevanja zagotavlja delavcem pravico, da svobodno izbirajo predstavnike in samostojno organizirajo svoje delovanje, poroča omenjeni portal. Stavko v Alpetourju je sicer organiziral sindikat družbe Alpetour pri KNSS Neodvisnost.

Dodatno je višje sodišče po poročanju MMC RTV Slovenija poudarilo, da delodajalec ne more ugovarjati postopkovnim nepravilnostim pri odločitvah sindikata, "če ni izkazano nasprotovanje samih članov sindikata sprejeti odločitvi". Višje sodišče je zato sprejelo stališče, da bi moralo prvostopenjsko sodišče preveriti, ali je odločitev o stavki odražala voljo članstva, zato je "presoja o nezakonitosti stavke izključno iz razloga, ker sklepa ni sprejel pristojni organ, napačna".

Po sodbi višjega sodišča delodajalec ni legitimiran, da bi izpodbijal odločitve sindikata, sprejete po internem postopku.

Prav tako višje sodišče ni pritrdilo ugovoru, da delodajalec ni bil seznanjen s sklepom o začetku stavke, ki ga je sprejel sindikat Alpetourja. Zato je sodišče del sodbe, ki se nanaša na nezakonitost stavke v Alpetourju, vrnilo v ponovno odločanje in prvostopenjskemu sodišču naložilo, da bo v vnovičnem sojenju moralo upoštevati pravico sindikatov do avtonomnega urejanja načina delovanja in ugotoviti, ali je članstvo sindikata stavko podpiralo.

Glede stavke, ki jo je organiziral Sindikat voznikov avtobusov Slovenije (SVAS) v skupini Arriva Slovenija, pa je višje sodišče zgolj potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, da je bila stavka zakonita. Zavrnilo je pritožbo Arrive, da je sodišče zagrešilo kršitev določb pravdnega postopka, ko se ni opredeljevalo do posameznih ugovorov, s katerimi je Arriva utemeljevala nezakonitost stavke.

Prav tako je pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, da sindikat ni kršil zakona o stavki, s tem ko stavkovni odbor ni vključil v pogajanja tudi predstavnikov ministrstva in občin, saj zakon to obveznost nalaga tudi delodajalcu, ne le stavkovnemu odboru.

V sindikatu SVAS so z odločitvijo sodišča zadovoljni. "To je že druga pravnomočna sodba v zadnjih 100 dneh, ki neposredno nastavlja ogledalo podjetju Arriva Dolenjska in Primorska in kaže njihovo pravo podobo, ki je daleč od pričakovane podobe podjetja, ki po javno dostopnih podatkih zaposluje krepko čez 200 zaposlenih in je del največjega zaposlovalca v dejavnosti cestnega potniškega prometa Arriva Slovenija, ki je samo v letu 2017 ustvarilo 57,5 milijona vseh prihodkov, od tega je prejelo približno 9,3 milijona evrov subvencij," je za portal MMC RTVS poudaril sodelavec sindikata Damjan Volf.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija