VIŠJE SODIŠČE PONOVNO PRESODILO: Odpoved koprskemu policistu je bila nezakonita

Kronika

Višje delovno in socialno sodišče je ponovno presodilo, da je bila odpoved koprskemu policistu Mihi Sakaču, znanemu iz afere facebook, nezakonita, danes poročajo mediji. Odprto ostaja še vprašanje njegove ponovne zaposlitve in izplačila plač za nazaj.

Višji sodniki so po odločitvi vrhovnega sodišča, naj o okoliščinah vročanja pisne obdolžitve in vabila na zagovor opravijo celovito presojo, prišli do enakega zaključka kot prejšnjič, ko so ugotovili, da je bila odpoved delovnega razmerja Sakaču nezakonita, in koprskemu delovnemu sodišču vrnili zadevo le glede odločanja o tem, ali je upravičen do vrnitve na delovno mesto in povračila plač za nazaj, navajajo mediji.

Delodajalec pisanj ni vročil zakonito, čeprav je to poskušal storiti kar sedemkrat. Očitki, da so razlogi za neuspešno vročitev na strani odpuščenega policista, po mnenju višjih sodnikov niso utemeljeni, prav tako ne trditve, da se je Sakač s pomočjo sorodnikov vročitvam izmikal. Vročitve po presoji višjega sodišča niso bile uspešne, ker vročevalci niso poskušali izvesti nobene nadomestne vročitve.

Sakačev odvetnik Franci Matoz je za medije poudaril, da je ves čas jasno, da je bila odpoved Sakaču nezakonita: "Žal z napačnimi odločitvami sodišče prve stopnje socialno uničuje mojo stranko, saj postopek povsem neupravičeno traja že nekaj let." Sakač je izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi skupaj še z drugimi policisti dobil zaradi vpletenosti v dogovarjanje o prometni kontroli nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sredi policijske stavke novembra 2015.

Leta 2016 je Sakač vložil tožbo zoper ministrstvo za notranje zadeve z zahtevo za vrnitev na delovno mesto in izplačilo plač za vmesno obdobje, a je delovno sodišče presodilo, da je bila odpoved zakonita. Višje sodišče je nato sodbo razveljavilo in pritrdilo Sakaču, v delu, kjer je trdil, da mu delodajalec v postopku izredne odpovedi ni pravilno vročil vabila na zagovor in mu je s tem kršil pravico do zagovora oziroma obrambe. V ponovljenem postopku je Delovno sodišče v Kopru presodilo, da je bila odpoved pravočasna in zakonita ter tožbo Sakača zavrnilo. Višje delovno sodišče pa je jeseni 2018 ponovno sklenilo, da so policista odslovili nezakonito.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija