VIRUS OPIČJIH KOZ BO DOBIL NOVO IME: Sedanje je diskriminatorno, kako jim bomo pravili odslej?

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da bo spričo pomislekov in opozoril mednarodnih strokovnjakov glede diskriminatornosti imena preimenovala virus opičjih koz.

WHO sodeluje s partnerji in strokovnjaki z vsega sveta pri spremembi imena virusa opičjih koz, je v torek na Twitterju sporočil njen generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je dodal, bodo ime sporočili takoj, ko bo mogoče.

Napoved prihaja po tem, ko je skupina 30 mednarodnih strokovnjakov prejšnji teden v pismu opozorila, da je treba razmisliti o ustreznem, nediskriminatornem in nestigmatizirajočem poimenovanju virusa.

WHO si že dolgo prizadeva, da bolezni ne bi več poimenovali po živalih ali regijah, s čimer bi preprečili kakršno koli možnost diskriminacije ali stigmatizacije, je dejal tiskovni predstavnik WHO.

WHO bo sicer prihodnji teden odločala o tem, ali gre v primeru izbruha opičjih koz za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Odbor za izredne razmere bo odločil, ali gre v primeru opičjih koz za izredne razmere, kot je bilo to v primeru pandemije novega koronavirusa.

BONUS VIDEO: Na Obali so pripravljeni na turiste, bodo ponovili rekordno sezono iz leta 2019?

WHO je do torka iz 39 držav po vsem svetu, tudi Slovenije, dobila prijave več kot 1600 primerov opičjih koz in skoraj 1500 domnevnih primerov. V 32 od teh držav pred majem ni bilo znanih primerov.

Epicenter izbruha opičjih koz ostaja Evropa, kjer 25 držav poroča o več kot 1500 okužbah s tem virusom, kar predstavlja 85 odstotkov vseh primerov na svetu, je danes sporočil evropski regionalni direktor WHO Hans Kluge.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  15 .06. 2022 ob  22: 23
Dobro stekam diskriminacijo...
Zdej ali je diskriminatorno do opice in koze da se poimenuje po njih neke hraste na roki al je kao v smislu da ce dobis virus te imajo za kozo in opico?
hribi |  15 .06. 2022 ob  20: 02
Ma kje ste bili prej geniji. Ta ukrep bo definitivno premagal virus opicjih koz. 100%.