VIPAVSKA DOLINA V PRIČAKOVANJU TEKAŠKEGA SPEKTAKLA: Ultramaratonska preizkušnja letos z nekaj novostmi

Slovenija

Od 5. do 7. maja bo Vipavska dolina in Goriška gostila eno največjih ultramaratonskih preizkušenj pri nas, Ultra Trail Vipavska dolina, na katerega je prijavljenih 1800 tekačev, od tega 700 iz tujine, med drugim tudi iz Kitajske in ZDA. Tudi letos bo Slovenska turistična organizacija z dogodkom Slovenijo promovirala kot športno destinacijo.

Fotografija je simbolična.

Osma izvedba vzdržljivostne tekaške prireditve v tem delu Slovenije prinaša nekaj novosti. Tako start kot cilj bosta letos v Ajdovščini, kar je terjalo prilagoditev trase med Ajdovščino in Vipavo, kjer so tekači običajno zaključevali tek. Novost je tudi to, da so uspeli eno od 18 okrepčevalnih postaj postaviti tudi pod Goriški grad na italijanski strani meje.

Tekmovalcem je na voljo sedem tekmovalnih razdalj, 170-kilometrska progra Emperor s 6400 višinskimi metri in 110-kilometrska Centurion (4500 višinskih metrov) veljata za kraljevski, na voljo pa so še 60-, 30- 15- in 10-kilometrske tekmovalne trase ter netekmovalni 11-kilometrski pohod Obelix Hike & Wine, kjer bo poudarek na vipavski kulinariki.

When visiting Vipavska dolina - Vipava Valley – give your taste buds a treat! ???? Wherever you go in Slovenia, you will...

Objavil/a Ultra Trail Vipava Valley - Slovenia dne Ponedeljek, 01. maj 2023

Trasa kraljevske etape je iz Ajdovščine speljana na južne grebene Vipavskih brd in od tam na najvišjo točko, Nanos (1260 m. n. v.), po robu Trnovske planote in mimo Čavna do Svete gore nad Novo Gorico, kjer prečkajo Sočo in na Trgu Evrope prečijo državno mejo ter se nato preko roba Krasa vrnejo v Ajdovščino.

Najhitrejši tekači bodo za traso potrebovali okoli 20 ur, zgornja omejitev je postavljena na 46 ur. Največja favorita za zmago na najdaljšem teku sta Čeh Peter Jiri pri moških in Ester Fellhofer iz Avstrije v ženski konkurenci.

Fotografija je simbolična.

Tekači prihajajo iz 36 držav, veseli jih predvsem ogromen skok prijav od lanskega leta, je povedal direktor prireditve Boštjan Mikuž, ko je bilo prijavljenih nekaj manj kot 1400 tekačev. Premik glavnega dogajanja v Ajdovščino je boljši z logističnega pa tudi naravovarstvenega vidika, je ocenil.

Prireditev bo v Ajdovščini potekala predvsem na Lavričevem trgu, kjer bodo starti tekov, in v Športnem centru Police, kjer bo že v četrtek, 4. maja, od 16. do 20. ure potekal sejemski dogodek, tja pa so postavljeni tudi cilji tekov. Dogodek se sicer zaključuje v nedeljo ob 16. uri.

????????????̌???????????????????? ???????????????????????????? ???? ???????????????????????????????? ????????????????????̌???????????????? ???????????????????????????????????? ???????????????? Med 5. in 7. majem 2023 bo v Vipavski dolini moč spremljati osmo...

Objavil/a Občina Ajdovščina dne Nedelja, 30. april 2023

Starti obeh najdaljših in najkrajšega teka bodo v petek zvečer, ko so prireditev prilagodili tudi proslavi ob občinskem prazniku občine Ajdovščina, ostali teki in pohod pa startajo v soboto.

Kakor lani bo UTVV tudi letos podprla STO, ki imenu dogodka dodaja slogan I feel Slovenia. Promovirali ga bodo na družbenih omrežjih in spletni strani, start, cilj in nekaj atraktivnih točk bodo prenašali tudi v neposrednem prenosu na družbenih omrežjih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija