VIPAVCI ZNAJO USTREČI ZAHTEVNEJŠIM GOSTOM: Dva potenciala Vipavske doline, ki ju turisti izredno cenijo

Slovenija

Turistična destinacija Nova Gorica in Vipavska dolina je v preteklem letu s skupno 216.000 nočitvami do konca novembra dosegla približno enak rezultat kot v zelo uspešnem letu 2019, ko turizma še ni prizadela epidemija covida-19. Uspeh poleg celoletnih možnosti za aktivnosti na prostem pripisujejo tudi drugim turističnim atrakcijam.

Kot je povedala direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erika Lojk, jih posebej veseli hitro naraščanje števila nočitev na podeželju, kjer so do konca novembra ustvarili že polovico vseh turističnih nočitev. "V zadnjih letih se na podeželju stalno povečuje število turističnih nastanitev," je dodala.

81 odstotkov nočitev so ustvarili tuji gostje; poleg tradicionalnih iz Italije, Avstrije in Nemčije tudi iz drugih držav. "Zanimivo je, da smo v lanskem letu opazili velik porast gostov iz Francije in Španije, tako da bomo v letošnjem letu in tudi naprej te trge dodali med ključne za našo destinacijo," je povedala.

Največji potencial po njenih besedah predstavljajo zahtevnejši gostje, ki destinacijo že cenijo zaradi vrhunske vinsko-kulinarične ponudbe in odličnih možnosti za aktivnosti v naravi.

Letos bodo v turistično ponudbo dodali učne poti ob reki Vipavi, lani pa so bili odprti center za obiskovalce na Sabotinu, muzej na prostem v Vinišču in muzej sanitete v Renčah. "Lani smo bili prisotni na več športnih dogodkih, ki so nam zagotovo omogočili večjo prepoznavnost tako v Sloveniji kot tudi v drugih evropskih in svetovnih državah. S tem bomo nadaljevali tudi letos," je dejal

Tudi v občini Ajdovščina so ob tem zelo zadovoljni z lanskim številom nočitev. Od januarja do oktobra so jih zabeležili 38.830, kar je za okoli 30 odstotkov več kot v rekordnem letu 2019, ko so jih našteli 29.598.

Zadovoljni so tudi z izkupičkom v dveh 'koronskih' letih. Leta 2020, ki je bilo za turistične delavce najzahtevnejše, je število nočitev pričakovano precej upadlo in doseglo 20.109, leta 2021 pa se je stanje skoraj normaliziralo z ustvarjenimi 28.701 nočitvami.

Lani sta se števili gostov in nočitev na Severnoprimorskem sicer najbolj povečali v občini Idrija in v Novi Gorici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija