VINAKOPER S PREMIERO: To je prvi del serije o tem, kako nastane vino (VIDEO)

Koper

Spletni portal ovinu.si je v sodelovanju s kletjo Vinakoper ter njihovima enologoma Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom posnel serijo v desetih nadaljevanjih, v katerih boste izvedeli vse, česar niste vedeli o pridelavi vina.

Snovalci obljubljajo serijo, ki je nekoliko drugačna od tistih, ki jih je slovensko občinstvo vajeno s televizijskih ekranov. Pravijo namreč, da je ta predvsem poučna, v desetih nadaljevanjih prve sezone pa bodo skupaj z enologoma kleti Vinakoper Boštjanom Zidarjem in Rokom Jamnikom razložili osnovne postopke pridelave vina in termine, ki se uporabljajo v vinskem svetu.

Sodobna akcijska junaka, ki namesto pištol uporabljata kozarce za vino, se bosta skozi epizode, ki trajajo dobre tri minute, posvetila osnovnim vprašanjem: iz česa se pridela vino, kaj določa barvo vina, kako razlikujemo vina po vsebnosti sladkorja, kako nastane peneče se vino in podobno.

Strokovnjaka iz kleti Vinakoper nam bosta razložila tudi, kakšen bi bil denimo refošk, če bi ga gojili v Zgornji Kungoti, kako ima lahko malvazija toliko različnih obrazov in zakaj v Sloveniji ne moremo pridelati šampanjca.

V času trgatve bodo denimo celo epizodo posneli v vinogradih in zabeležili postopek od začetka do konca. Razložili bodo tudi fantomske besede, kot so fermentacija, maceracija in podobne.

V prvem nadaljevanju glavna protagonista razlagata, da se vino lahko pridela samo iz žlahtne vinske trte, ki latinsko sliši na ime vitis vinifera. Namizno grozdje s prodajnih polic v trgovinah torej odpade. Žlahtna vinska trta ima grozde z manjšimi jagodami, tanjšo kožico, večjimi koščicami in slajšimi jagodami.

Kako trte obrodijo v zmernem podnebju in kako v toplejšem, kaj vsebuje vino poleg vode in alkohola ter kaj dobimo, če v vino zmešamo različne sorte grozdja, pa si oglejte v spodnjem posnetku. Naslednja epizoda bo na ogled čez tri tedne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  25 .05. 2019 ob  22: 38
ma kaj res ? ne me j.... !?