VETERINARSKA INŠPEKCIJA V PORTOROŽU NI UGOTOVILA KRŠITEV: Edini "problem", ki so ga zaznali, je da sta psa "našemljena"

Piran

Včeraj smo poročali o srce parajočih prizorih, ki so jim lahko domačini in obiskovalci priča v samem centru Portoroža. Psi uličnih beračev so prisiljeni dolge in vroče dni preživljati na žgočem soncu in razgretem betonu, za povrh pa so še "našemljeni". Na terenu je bila tudi veterinarska inšpekcija; to so njihove ugotovitve.

Omenjena psička sta se marsikomu zasmilila, zato ne preseneča, da so, takoj ko je zgodba prišla v javnost, telefoni tako rekoč neprestano zvonili tudi Obalnemu društvu proti mučenju živali (ODPMŽ). Kot nam je pojasnila Andreja Bogataj Krivec, gre v dotičnem primeru jasno za mučenje živali, "ker je že po zakonu ponavljajoče se vedenje do psa, ki mu povzroča nelagodje ali bolečine, tretirano kot mučenje živali".

O situaciji so bili obveščeni tudi policisti Policijske uprave (PU) Koper, ki pa ob obisku kraja in dodatnem zbiranju obvestil, "protipravnih ravnanj oziroma prekrškov po Zakonu o zaščiti živali ali elementov kaznivega dejanja mučenja živali niso ugotovili".

So pa nam pojasnili, da so "o skrbi občanov glede psa in o njihovih ugotovitvah pisno obvestili Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Koper". Tudi v ODPMŽ so podali prijavo na veterinarsko inšpekcijo.

Kakšne pa so ugotovitve slednje? Kot so nas obvestili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), je po prejeti prijavi uradni veterinar uvedel inšpekcijski nadzor na portoroški promenadi.

"V času opravljenega nadzora oseb, omenjenih v prijavi, na mestu nadzora ni bilo. Isti dan smo na UVHVVR, na podlagi zaprosila, prejeli dopis PU Koper, iz katerega je razvidno, da so dogodek obravnavali ter da ni bilo ugotovljenih znakov prekrška iz Zakona o zaščiti živali," pojasnjujejo.

Kot navajajo nadalje, je v poznih večernih urah istega dne uradni veterinar UVHVVR OU Koper ponovil ogled v Portorožu in izsledil osebo s psom - po njihovih navedbah je šlo za ulični nastop.

"V času pregleda nepravilnosti niso bile ugotovljene. Imetniku psa je bil izrečen ukrep opozorila glede  nameščanja očal in pokrival," so zaključili. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  12 .08. 2021 ob  11: 51
Pri 35 stopinj Celzija ne pričakuje, da bo inšpektor pisal kazni.
ZigaZois |  12 .08. 2021 ob  10: 30
Kako bi zgledalo, če bi omenjeno definicijo o mučenju živali prenesli na ljudi? Delavca, ki mora asfaltirati pri 35 in več stopinjah celzija nihče ne vidi?
"ker je že po zakonu ponavljajoče se vedenje do delavca, ki mu povzroča nelagodje ali bolečine, tretirano kot mučenje ljudi".
Piero Panin |  11 .08. 2021 ob  20: 12
Ma dobro pes z tako gostim kozuhom naj nebi dobro prenasal vrocino,komot ga lahko pozimi spustis na sneg,to je res
Ni problem kravata,ocala al kapa
bubobubo |  11 .08. 2021 ob  19: 48
pa ja ni kdo pričakoval, da se bo kaj konkretnega ukrepalo, za inšpekcije so še hujši primeri vedno v okviru zakona in niso potrebne sankcije
Artu |  11 .08. 2021 ob  19: 24
@td
ce smatras da je tako ravnanje ok nasemi svojega psa(e) in naj plesejo pri vrocini 35 C za denar! Gre za denar ne za zabavo psa pes se zagotovo raje sprehaja z lastnikom kot nasemljen plese za nekoga. Meni in stevilnim drugim se to ne zdi ok. Moje pisanje se tukaj zakljucuje. Vsak ima lahko svoje mnenje.
td |  11 .08. 2021 ob  18: 36
@artu, si sploh kdaj imel sam psa? Si ga naučil kakšnega trika? Z mučenjem? Ma daj, te prosim, ne govori totalne bedarije. Ja, verjetno obstajajo tudi takšni norci, ma potem boga žival izgleda čisto drugače, prestrašena. Ta dva sta očitno hišna ljubljenčka.
Artu |  11 .08. 2021 ob  18: 26
-1
Ljubitelji zivali in psov tudi sam sem videl tega nasemljenega psa ki je moral izvajati aktivnosti za denar pri 35 C! Lahko si predstavljate da se žival nauči trikov in akrobacij, ki jih vidimo ob nastopu mora preteči dolga doba mučnega učenja in represije. Si lahko mislimo da je psu vsec cel dan plesati za denar?!? Pes je pes in tako pocetje zaradi denarja ni ok.
Ištrijan |  11 .08. 2021 ob  18: 10
Kaj pa tisto ocitno ponavljajoče se vedenje do psa ali druge zivali, ki je zaradi egoizma lastnika prisiljena ziveti v bloku v par kubicnih metrih, kar zivali povzroča nelagodje? Je zaradi tega ze kdo klical skupino proti mucenju zivali ali veterinarsko?!
td |  11 .08. 2021 ob  17: 57
15
Po mojem gre za srce parajočo izmišljotino, je možno dobiti kakšen uraden števec vseh teh blaznih klicev na društvo? Kužka sta super lepo urejena, negovana, ... sodelovala sta v performansu, temeljito dvomim, da je enega bolj motila kravata kot ga po zakonu obvezen povodec, enako za očala. Prav mi ti bebavci dvigajo pritisk, naj se raje ukvarjajo z resničnimi zlorabami.