VETERINARJI OPOZARJAJO NA NESPREJEMLJIVE PRAKSE PRI PSIH IN PRAŠIČIH: Rezanje ušes in repov

Piran

Predstavniki veterinarskih zbornic 13 držav skupine Višegrad Vet Plus so v Strunjanu razpravljali o aktualnih težavah stroke. Med najbolj perečimi je v ospredju tihotapljenje psov, veterinarji pa opozarjajo tudi na sporni praksi rezanja repov prašičem in rezanje ušes psom.

Največja težava, s katero se stroka ukvarja ta trenutek, je tihotapljenje psov znotraj Evropske unije ter iz tretjih držav, je ob robu zasedanja za STA povedal predsednik slovenske veterinarske zbornice Ožbalt Podpečan.

Med najbolj perečimi težavami sta še rezanje repov prašičem in ilegalno rezanje ušes psom. "Naše stališče je absolutno v korist živali in njihove dobrobiti," je poudaril Podpečan, kar pomeni, da omenjenih praks ne odobravajo.

Ob načelnem soglasju znotraj skupine - ta zajema 13 držav v prostoru med Baltikom in Sredozemljem ter še Nemčijo in Avstrijo kot opazovalki - so sicer razpravljali o izvedbeni ravni in tem, kaj lahko posamezne države oz. zbornice naredijo za izboljšanje stanja.

Slovenija je sicer po besedah Podpečana ena od držav z dobro veterinarsko prakso, sami pa poskušajo drugim državam npr. na zahodnem Balkanu predstaviti svoje ukrepe in jih spodbuditi, da ravnajo podobno.

Predsednik veterinarske zbornice je ob tem izpostavil pomen višegrajske veterinarske skupine znotraj Federacije veterinarjev Evrope - ta je stanovska interesna organizacija, ki združuje vse evropske veterinarje in predstavlja tudi posvetovalno telo Evropske komisije - pri zasledovanju in udejanjanju specifičnih interesov in potreb veterinarskih združenj v tem delu Evrope.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija