VESTE, KOGA SPUSTITE V HIŠO? Rekel ji je, da se bo vrnil naslednji dan

Kronika

Včeraj ob 12.01 je bil Operativno-komunikacijski center Policijske uprave (PU) Koper obveščen, da sta se do ene od stanovanjskih hiš v okolici Sežane pripeljala dva moška. Eden od njiju je oškodovanko preslepil, da je delavec Telekoma in je prišel zamenjat modem, čemur je oškodovanka nasedla in mu omogočila ogledoval prostorov v hiši in možnost napeljave novih kablov. Moški ji je nato povedal, da se bo vrnil naslednjega dne, ko ji bo zamenjal modem. 

Oškodovanka je pri njegovem odhodu opazila, da je v njegovem vozilu sedel še en moški, katerega prej ni bilo. Moška sta se nato odpeljala naprej, sama pa je pri Telekomu preverila storitve, tam pa so ji pojasnili, da le-teh v njeni vasi trenutno ne izvajajo. Zaradi slednjega je oškodovanka preverila svoj skrit nakit in ugotovila, da so ji iz hiše ukradli zlatnino v vrednosti 6.000 evrov. Sledi zbiranje obvestil ter kazenska ovadba.

Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, storilci pa jih izvršujejo zelo "prefinjeno in pretkano". Oškodovance zavedejo tako, da mine kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Policisti ugotavljajo, da so ljudje, običajno pa so to starejši občani, še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

"Ob prijavah takšnih dejanj se srečujemo s težavo, da oškodovanci šele čez čas, na primer več ur, ugotovijo, da so bili okradeni. Obenem ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z njimi vzpostavili prijazen odnos in zaupanje. Preden oškodovanci opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci, s tem pa spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi," opozarjajo policisti.

Občanom zato svetujejo, naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi "stopijo samo za vogal", naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo.

"Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila)," poudarjajo.

Če kljub previdnostnim ukrepom postanejo žrtev kaznivega dejanja, pa naj takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policijo naj pokličejo tudi, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija